Schengen – așteptarea celor trei

Zadarnic se așteaptă mântuire de la dealuri… în Domnul Dumnezeul nostru este mântuirea. Ieremia 3:23

Acordul de la Schengen este destul de cunoscut. Poate că nu știm atât de multe detalii despre el. Structura actuală a grupului din tratat este următoarea: 26 de state membre; patru state membre nu sunt în UE; două state nu au aderat; trei state așteaptă – România, Bulgaria și Cipru. Nu mai este de mult o noutate că în lume cei bogați și puternici decid. Unele țări vor fi mereu în frunte și într-o categorie privilegiată, selectă, iar altele vor tinde să acceadă în grupul exclusivist. Se stabilesc niște condiții, de regulă imposibil de îndeplinit sau cel puțin extrem de grele. Dacă totuși cineva îndeplinește acele condiții, va constata că avansarea nu îi aduce nimic, pentru că cei care până acum erau în grupul de elită au inventat un nivel și mai select, un alt etaj, la care se ajunge și mai greu, adică imposibil de accesat. Țara noastră este în această situație dintotdeauna; te și miri că nu ne prindem sau că, dacă am înțeles, acceptăm să alergăm într-o cursă fără final. Dar nu asta e important, ci ideea în sine.

Din păcate, acest lucru se întâmplă chiar și în zona spirituală. Vă amintiți de farisei și de cărturari. Erau mereu porniți împotriva cuvintelor și faptelor Mântuitorului. Dar ei nu doar cu El erau arțăgoși și aroganți, ci cu oricine. Deși ei trebuiau să învețe, să formeze și să ajute poporul, nu făceau decât să creeze frustrare și vinovăție. Stabileau niște exigențe spirituale și ceremoniale imposibil de atins; când cineva credea că a realizat tot, constata că mai era mult de îndeplinit. Se pare că nimeni, niciodată, în opinia lor nu era suficient de performant pentru a obține dreptul la mântuire.

Mântuitorul îi mustră foarte tranșant: „Voi puneți pe capul oamenilor poveri pe care voi nici cu degetul mic nu le ridicați.” Ei se plasau deasupra tuturor, iar oamenii simpli nu aveau nicio șansă.

De gândit astăzi:

Din fericire, Mântuitorul nu are niciun acord exclusivist cu nimeni. El ar dori ca toți să vină la pocăință și toți să aibă viața veșnică. A plătit totul pentru fiecare dintre noi.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video