Acora de pescuit

Tu ești ocrotirea mea, Tu mă scoți din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire. Psalmii 32:7

Există mai multe moduri de a pescui. Unul dintre ele folosește un fel de ancoră cu trei brațe foarte ascuțite și cu o ureche, pentru a face imposibilă eliberarea peștelui agățat. Acest tip de cârlig se folosește în locurile unde peștii stau foarte aproape unii de alții și nu se pot mișca din pricina numărului mare. Pentru a atrage cât mai mulți pești în locurile de pescuit, pescarul aruncă o cantitate de hrană drept momeală. Peștii se înghesuie ca să prindă hrana, iar cârligul, care trece foarte repede printre ei, îi agață, făcându-i astfel captură.

Cheia capturării peștilor este momeala care îi atrage în calea cârligului fatal. Nici nu este complicat. Se întâmplă acest lucru și cu oamenii, darămite în cazul unor pești flămânzi.

Atunci când sunt atrași de ceva ce îi interesează, care le hrănește foamea sau orgoliul, oamenii nu mai sunt atenți la posibile capcane întinse de semenii lor sau chiar de Diavolul. Mai ales atunci când o mulțime este atrasă de același lucru, de aceeași momeală, lucrurile devin de necontrolat. Este suficient ca o persoană care știe să manipuleze să dea semnalul către ceva de interes, iar mulțimile, care de obicei nu mai judecă prin instrumentele decizionale proprii, vor năvăli dezarmate spre punctul de atracție. În asemenea situații, acei oameni pot fi determinați să facă aproape orice: să distrugă bunuri, să rănească semeni, să acționeze ca o turmă dementă. De foarte multe ori, astfel de momeli sunt aruncate și apoi totul decurge de la sine. Unii, destul de mulți, vor deveni victime și vor rămâne captivi în mâna celui care nu dorește decât distrugerea lor. Cel înțelept însă știe că, acolo unde spiritul de turmă se manifestă, nu au cum să mai existe rațiune, discernământ și spirit de pace sau înțelegere.

De gândit astăzi:

Duhul lui Dumnezeu nu Se găsește în mijlocul mulțimilor care se îndreaptă spre distrugeri și gesturi reprobabile. Ferește-te și tu de momeală, oricât de isteț ar fi plasată!

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video