Trei frați pătați

Domnul va depărta de tine orice boală; nu-ți va trimite niciuna din acele molime rele din Egipt pe care le cunoști, ci va lovi cu ele pe toți cei ce te urăsc. Deuteronomul 7:15

Planta care poartă numele de „trei frați pătați”, denumită în latină viola tricolor, este întâlnită în Europa, Asia de Vest şi Africa de Nord. „Trei frați pătați” mai poartă şi denumirea de „panseluța sălbatică” şi crește spontan prin fânețele de munte, dar şi pe câmpuri, pajiști, în locuri virane, chiar şi la margini de drum. În zonele de câmpie, florile au o culoare galben-deschis, cu pete albe către interior. La munte, culoarea ei specifică este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Înflorește de la sfârșitul lui mai şi până în septembrie. Este o plantă care se regenerează din sămânță, de la un an la altul. „Trei frați pătați” se numără printre cele mai puternice plante detoxifiante din flora medicinală de pe glob. Şi asta pentru că, în destule cazuri şi afecțiuni, detoxifierea poate duce la vindecarea totală. „Trei frați pătați” este frecvent folosită în tratarea alergiilor, a bronșitelor, a tusei, a astmului şi a reumatismului.

Două lucruri pot fi speculate din caracteristicile acestei micuțe plante: este interesant faptul că planta, odată cu altitudinea la care crește, își adaptează culorile; al doilea lucru important este utilitatea ei, mai ales în tratarea alergiilor, prin faptul că determină eliminarea toxinelor din organism.

Și cum din speculațiile mici pot ieși lecțiile mari, să spunem așa: prima lecție este aceea că, odată cu accederea la un nivel superior pe scara socială, profesională, este nevoie de adaptări potrivite contextului, răspunderilor, dar și dificultăților acelei poziții; a doua lecție este că, dacă vrem să nu mai fim alergici la ceva sau cineva, trebuie să găsim și să eliminăm din minte și din inimă acel ceva care determină sentimentele de antipatie sau de respingere și agitație în prezența cuiva.

De gândit astăzi:

Prin mijloace proprii nu ne putem nici vindeca, nici curăța de toxinele spirituale ce invadează ființa noastră. Din acest motiv, este nevoie de leacul Duhului Sfânt, care să trateze boala, dar și rezervele de otravă pe care le depozităm inconștient sau în mod voit zi de zi.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor