Măsura imnurilor

Eu voi cânta puterea Ta; dis-de-dimineață, voi lăuda bunătatea Ta. Căci Tu ești un turn de scăpare pentru mine. Psalmii 59:16

Orice melodie este o împletire armonioasă şi structurată a unor sunete. Trăsăturile cele mai importante ale muzicii sunt ritmul şi tonalitatea. Ritmul este cel care ne face să ne legănăm de pe un picior pe altul sau să dăm din cap atunci când ascultăm un cântec care ne place. Aici, tempoul şi măsura joacă un rol important: tempoul stabilește cât de alert trebuie cântată melodia, iar măsura dă muzicii o anumită pulsație (indicând câți timpi sunt într-o măsură şi care dintre ei sunt accentuați). Tonalitatea, sau înălțimea sunetelor, este determinată de frecvența lor. Cu cât un sunet este mai ascuțit sau mai înalt, cu atât frecvența sa este mai mare.

Pentru cineva care nu e familiarizat cu domeniul muzical, o măsură muzicală poate fi înțeleasă ca o propoziție dintr-o frază. Fiecare măsură este în general egală ca durată cu celelalte măsuri dintr-o piesă și plasează accentele în aceeași poziție pe tot întinsul unei piese muzicale. Măsura de trei pătrimi este preferata valsului; măsura de patru pătrimi este preferată pentru cântecele-imn. Distribuirea accentelor face ca un imn să transmită maiestuozitate și cadență aproape soldățească. Intonarea în sine a unui imn de stat transformă momentul într-o ceremonie foarte solemnă. Alegerea imnului multor țări din lume s-a făcut în condiții de convulsii sociale, revolte, revoluții sau schimbări de guverne. În memoria poporului există câteva cântece cu caracter istoric, revoluționar sau legat de o personalitate importantă. Ascultă imnurile mai multor țări și vei simți istoria lor.

Citește Psalmul 137 și vei găsi una dintre cele mai emoționate relatări despre imnuri. Imaginează-ți trăirea celor despre care e vorba în psalmul acesta.

Pentru un credincios, imnurile legate de experiențele sale cu Dumnezeu rememorează încercările și biruințele prin care a trecut la adăpostul Ocrotitorului divin.

De gândit astăzi:

Care este imnul tău preferat? Alege unul dintre imnuri și repetă-l în gândul tău atunci când te apasă îndoiala, teama sau suferința.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor