Articolul precedentUn adăpost la vreme de furtună
  Articolul următorFaptă și răsplată

  Măsura imnurilor

  Eu voi cânta puterea Ta; dis-de-dimineață, voi lăuda bunătatea Ta. Căci Tu ești un turn de scăpare pentru mine. Psalmii 59:16

  Orice melodie este o împletire armonioasă şi structurată a unor sunete. Trăsăturile cele mai importante ale muzicii sunt ritmul şi tonalitatea. Ritmul este cel care ne face să ne legănăm de pe un picior pe altul sau să dăm din cap atunci când ascultăm un cântec care ne place. Aici, tempoul şi măsura joacă un rol important: tempoul stabilește cât de alert trebuie cântată melodia, iar măsura dă muzicii o anumită pulsație (indicând câți timpi sunt într-o măsură şi care dintre ei sunt accentuați). Tonalitatea, sau înălțimea sunetelor, este determinată de frecvența lor. Cu cât un sunet este mai ascuțit sau mai înalt, cu atât frecvența sa este mai mare.

  Pentru cineva care nu e familiarizat cu domeniul muzical, o măsură muzicală poate fi înțeleasă ca o propoziție dintr-o frază. Fiecare măsură este în general egală ca durată cu celelalte măsuri dintr-o piesă și plasează accentele în aceeași poziție pe tot întinsul unei piese muzicale. Măsura de trei pătrimi este preferata valsului; măsura de patru pătrimi este preferată pentru cântecele-imn. Distribuirea accentelor face ca un imn să transmită maiestuozitate și cadență aproape soldățească. Intonarea în sine a unui imn de stat transformă momentul într-o ceremonie foarte solemnă. Alegerea imnului multor țări din lume s-a făcut în condiții de convulsii sociale, revolte, revoluții sau schimbări de guverne. În memoria poporului există câteva cântece cu caracter istoric, revoluționar sau legat de o personalitate importantă. Ascultă imnurile mai multor țări și vei simți istoria lor.

  Citește Psalmul 137 și vei găsi una dintre cele mai emoționate relatări despre imnuri. Imaginează-ți trăirea celor despre care e vorba în psalmul acesta.

  Pentru un credincios, imnurile legate de experiențele sale cu Dumnezeu rememorează încercările și biruințele prin care a trecut la adăpostul Ocrotitorului divin.

  De gândit astăzi:

  Care este imnul tău preferat? Alege unul dintre imnuri și repetă-l în gândul tău atunci când te apasă îndoiala, teama sau suferința.

  Măsura imnurilor - Devoțional tineri. Care este imnul tău preferat? Alege unul dintre imnuri și repetă-l în gândul tău atunci când te apasă îndoiala, teama sau suferința.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...