Dar cetățenia noastră este în ceruri, de unde şi așteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos. Filipeni 3:20
Patrulaterul este un poligon, o figură geometrică cu patru laturi. Cel mai cunoscut patrulater este cel cu laturile și unghiurile egale. În semantica proiectării grafice, pătratul este folosit pentru a exprima stabilitatea, durabilitatea.
Există foarte multe proiecte care au la bază pătratul. Poate că cea mai măreață construcție din univers, din toate timpurile, este cetatea Noul Ierusalim, care este construită ca un pătrat tridimensional, adică un cub perfect. Având cunoștințe limitate și simpliste, este foarte greu să ne imaginăm cum ar putea să arate un asemenea oraș. Interesant este că știm despre acest oraș, deși el se află încă în viitor.
Sfânta Scriptură ne face cunoștință cu acest proiect, ne vorbește despre el ca fiind casa pregătită pentru cei salvați de pe pământ. Știm că este un proiect cu durată veșnică; va începe să fie locuit încă de la revenirea Mântuitorului după copiii Lui, pe care îi va învia. Cu ei va pleca în slavă, iar, după o mie de ani, timp în care pământul va fi pustiu și gol, va urma curățirea definitivă a pământului și apoi, pe planeta refăcută, se va coborî din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfântă, Noul Ierusalim. Promisiunea pe care Mântuitorul o face ucenicilor Lui: „Mă duc să vă pregătesc un loc, și după ce îl voi pregăti, Mă voi întoarce pentru ca acolo unde sunt Eu să fiți și voi” nu este doar un text interesant pentru predici optimiste și nici o exprimare metaforică, ci una cât se poate de concretă.
În planul lui Dumnezeu a existat mereu preocuparea de a locui, de a fi aproape de om. Dacă îți aduci aminte și în Grădina Edenului Dumnezeu era prezent zilnic, Îi plăcea să vină la întâlnire cu omul și să se vadă, să discute, să îl învețe cum să trăiască. Din nefericire, decizia neascultării a stricat acest obicei frumos și a pus un zid despărțitor între Dumnezeu, care era în continuare sfânt și veșnic, și omul, care devenise supus morții și păcatului.
De gândit astăzi:
Toate eforturile au ca scop final reclădirea acelui cămin în care să poată fi Tatăl ceresc împreună cu copiii Săi, fără ziduri și opreliști de vreun fel. Acum suntem foarte aproape de împlinirea promisiunilor Lui finale.