Patrupedele

Dacă sunteți batjocoriți pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihnește peste voi. 1 Petru 4:14

Patrupedul este un animal care se deplasează cu ajutorul celor patru membre (picioare/labe). Nu toate animalele cu patru membre sunt patrupede. Oamenii, maimuțele și unele mamifere (canguri etc.) au o deplasare bipedă. În afară de animale, insectele și crustaceele nu sunt nici ele patrupede decât în cazuri izolate, de exemplu, călugărița (mantis religiosa). Nici mâinile și nici capacitatea de a articula cuvinte nu fac din noi, oamenii, niște ființe speciale. Ceea ce dă valoare speciei umane este proiectul după care a fost creată. Am fost făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Și poate că cel mai scump și mai special lucru este liberul-arbitru.

Am fost proiectați și realizați de la început cu dreptul de a alege, de a ne decide singuri drumul în viață. Noi avem în setările noastre de bază conștiința și nevoia de libertate. Libertatea este însă un lucru enorm de scump, mai ales pentru Dumnezeu. O alegere greșită deschidea două posibilități: să murim suportând consecințele alegerii greșite sau să moară altcineva, egal cu autoritatea Legii încălcate, și să ne salveze. În termeni mai specifici, numim acest lucru planul lui Dumnezeu pentru mântuirea omului. Pe Creatorul nostru nu L-a încântat ideea de a ne face ca pe niște roboți pe care să-i programeze doar pentru bine și ascultare. O astfel de creatură nu poate exprima iubirea pe care o dorea El de la ființele create. Schimbul de sentimente nu se poate face decât în condiții de libertate totală.

Nimănui nu-i face plăcere să-și cumpere flori și să și le ofere; nimeni nu vrea să fie sărutat la comandă sau să primească o mângâiere la cerere. Faptul că noi putem alege să iubim, să ne exprimăm după personalitatea noastră, să manifestăm sentimentele și atitudinile noastre în felul nostru unic înseamnă pentru Dumnezeu cel mai de preț lucru.

De gândit astăzi:

Atât de mult prețuiește familia omenească, încât Fiul lui Dumnezeu a devenit om și ne-a izbăvit din condamnarea pe care singuri ne-am ales-o. El încă ne iubește fără margini de mult.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video