Articolul precedentCereți și vi se va da!
  Articolul următorMăsura sufletului tău

  Stabilopozii

  Căci Domnul Dumnezeu este un soare şi un scut, Domnul dă îndurare şi slavă şi nu lipsește de niciun bine pe cei ce duc o viață fără prihană. Psalmii 84:11

  Stabilopodul este un element din beton cu patru picioare dispuse la distanță egală pe orice direcție, orizontal și vertical, folosit la protejarea digurilor și a malului mării. Până la inventarea stabilopodului, protejarea țărmului se făcea cu blocuri cubice de beton, care erau scumpe și greu de manevrat. Fără a face rabat de la calitate şi eficiență, inginerul român Mircea Ulubeanu a inventat stabilopodul.

  Într-un interviu al vremii, inginerul mărturisea că inspirația i-a venit de la ciorchinele de strugure despodobit de boabe. Au fost necesare experimente de laborator, pe care le-a făcut ajutat de un prieten, inginerul Mircea Lateș. Acesta lucra la un laborator care simula efectul valurilor asupra blocurilor de beton şi eficiența lor în apărarea digurilor. La capătul stabilopodului s-au încercat mai multe feluri de terminații: rotunde, pătrate şi, în fine, triunghiulare. Aceasta a fost varianta optimă, pentru că așa se agățau stabilopozii cel mai bine unul de altul, lăsând destul spațiu în care valurile să se spargă pierzându-şi puterea. Invenția a fost brevetată în 1965 în România, apoi în toată lumea. Dar, pentru că autorul unei invenții comuniste nu putea fi decât un „colectiv de oameni ai muncii”, pe brevetul stabilopozilor este trecută toată echipa care a lucrat cu inginerul Mircea Ulubeanu la acest proiect.

  Memoria istoriei a păstrat în sertarul ei adevărul despre omul care a realizat elementele ce protejează malurile Constanței și ale altor orașe de pe țărmul Mării Negre sau al Dunării. O lecție interesantă merită reținută din specificul acestor elemente: dincolo de costuri economice reduse, ceea ce trebuia realizat era modalitatea de întrepătrundere a construcțiilor, astfel încât valul să poată trece, dar să nu mai aibă puterea distructivă.

  De gândit astăzi:

  Ai fi dispus să colaborezi cu alte persoane și, într-o îmbinare de rugăciune sau studiu, să creați un sistem de spart valuri, protejându-i pe unii semeni care, altfel, ar cădea dărâmați de orice val?

  Stabilopozii - Devoțional tineri. Ai fi dispus să colaborezi cu alte persoane și, într-o îmbinare de rugăciune sau studiu, să creați un sistem de spart valuri, protejându-i pe unii semeni care, altfel, ar cădea dărâmați de orice val?
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Trifoi cu patru foi

  Știind că nimic nu vine la întâmplare sau fără să aibă o sursă anume, fii cu o măsură de înțelepciune și de conștiență: mulțumește lui Dumnezeu pentru orice lucru bun primit, chiar dacă nu îți explici cum s-a întâmplat. Nu cădea în extrema cealaltă, a ghinionului. Așa cum norocul este un termen pentru ceva iluzoriu, la fel este și termenul de ghinion. Dar și în cazul unor sentimente negative și al senzației că primești numai lucruri rele, poți face ceva: roagă-te! Dumnezeu îl poate opri pe cel rău să te atingă cu darurile lui otrăvite. Dacă există un „noroc”, acela este Dumnezeul nostru.

  A4

  În mod sigur, tu și familia ta ați produs niște tradiții și ați stabilit niște formate fixe. Gândește-te cum se simt cei ce trăiesc în alt context, cu alte șabloane comportamentale. Cum se simt ei în compania ta? Dar tu cum reacționezi când te confrunți cu „fixurile” altora? Nu-i așa că ar trebui ceva mai multă flexibilitate și toleranță? De ce nu începi tu?

  Publicate astăzi

  4K

  Înțeleptul ține pasul cu evoluția lucrurilor, dar evită să facă din aroganță și spoială filozofia lui de viață. Nu trebuie să umbli ponosit pentru a trăi onest, dar în mod sigur nu avem niciun avantaj dacă purtăm mască. Orice mască aduce cu sine sentimente de teamă și vinovăție.

  Dumnezeu încă răspunde rugăciunilor unei mame

  Dumnezeu este mereu la cârmă. El ne răspunde la rugăciuni, urmărindu-i cu privirea pe copiii Lui, binecuvântând chiar și o mamă singură căreia i-a fost încredințată o mare răspundere, care poate fi împlinită doar cu Domnul alături.

  Mulţumirea

  Nu trebuie să aşteptăm până când deţinem una sau alta pentru a fi fericiţi. Putem chiar acum să fim mulţumitori; astăzi avem deja suficiente lucruri care să ne bucure. Putem fi recunoscători în orice situaţie ne-am afla.

  Binecuvântare sau blestem?

  Doamne ajuta-ma sa nu repet greseala lui Eli PROVOCARE: Croiește cărări drepte, oferind un model demn de cinste și dovedind responsabilitate!

  Isten reformra szólít fel

  „És ez Őelőtte fog járni az Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a...