Căci atunci te bucuri de lucrul mâinilor tale, ești fericit şi-ți merge bine. Psalmii 128:2
Multă lume se folosește de „sfertul academic” atunci când întârzie la o întâlnire. Este vorba despre cele 15 minute denumite în limbajul colocvial „sfert academic”. Puțin se știe despre cum a apărut „sfertul academic” și cum și-a schimbat înțelesul în spațiul mioritic. Apariția expresiei „sfert academic” se datorează excesului de zel al discipolilor lui Platon (filozof al Greciei antice), care veneau cu un sfert de oră mai devreme la Academie, pentru a se pregăti să-l asculte pe înțelept și a dezbate înainte de începerea cursurilor ideile predate anterior de către liderul lor. Aceștia ajungeau mai devreme însă cu un scop bine definit. Noi, românii, folosim expresia „sfertul academic” făcând referire la abaterea de la punctualitate și aducem expresia în discuție când întârziem la o întâlnire, dar nu mai mult de 15 minute. Astfel, „sfertul academic” şi-a schimbat sensul față de cel originar.
Totuși, în țări occidentale ca Franța, Marea Britanie sau Italia, expresia și-a păstrat sensul pe care l-a avut în Grecia antică.
Se povestește că cetățenii din orașul lui Immanuel Kant (celebrul filozof german) își puteau regla ceasurile în funcție de traseul filozofului prin urbe. Profesorul nu întârzia nici măcar un sfert de oră la cursuri, iar după ani întregi de predat, nu lipsise decât o oră. Se pare că atunci când a lipsit a avut un motiv întemeiat: se îmbolnăvise grav.
Pentru mulți dintre noi, totul este relativ, inclusiv timpul. Suntem foarte deranjați dacă cineva întârzie în programul nostru, dar nu ne sinchisim atunci când noi facem acest lucru pe timpul celorlalți.
Despre Dumnezeu, Biblia spune că „nu întârzie niciodată”, doar nouă ni se pare altfel. Dar El face totul la vremea potrivită.
De gândit astăzi:
Orice scuză ai acum în spatele căreia așezi lipsa de punctualitate ar trebui abandonată. Atunci când întârziem, chiar și la o întâlnire simplă cu familia sau prietenii, transmitem lipsă de considerație și impolitețe. Nu supărarea sau reproșurile cuiva ar trebui să ne facă mai punctuali, ci respectul față de noi înșine și educația.