Articolul precedentFascinația neobișnuitului
  Articolul următorLasă-te „călcat”.

  A4

  „Puneți-Mă astfel la încercare”, zice Domnul oștirilor, „şi veți vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor şi dacă nu voi turna peste voi belșug de binecuvântare”. Maleahi 3:10

  Documentele, scrisorile și actele oficiale, dosarele și imprimantele folosesc cu precădere formatul A4. Nu știe nimeni cum și de ce s-a ajuns la acest format și dacă este cu ceva mai bun decât alte dimensiuni. Noi folosim această dimensiune de hârtie pentru că nu avem încotro: este ceea ce se numește un dat. Chiar dacă am vrea să fim originali sau revoluționari, vom constata că nu există prea mare libertate în acest domeniu: imprimantele sunt făcute fizic să lucreze pe acest format, dosarele ne obligă să alegem A4 și oficialii ne obligă să depunem toate documentele în acest format.

  În viața noastră, există multe astfel de situații în care ne lovim de „presetări” pe care suntem obligați să le acceptăm. Am putea, spre exemplu, să nu acceptăm să ni se facă acte de identitate (a fost un caz în România), dar ne-ar fi imposibil să trăim în condiții satisfăcătoare. Am putea să depunem documentele pe foi de carton de mărimea unui afiș, însă ar fi respinse la infinit. Din păcate, unele convenții sociale devin mai puternice și mai greu de schimbat decât legile matematicii.

  Și pe timpul Mântuitorului, oamenii aveau anumite tradiții pe care le respectau mai ceva decât pe Legile lui Dumnezeu și puneau mai presus datinile lor decât principiile promovate de Dumnezeu. Ei făuriseră tot felul de formate spirituale și sociale, pe care le impuneau cu ostentație celor din popor, fără a face vreun efort de adaptare sau de educare a oamenilor simpli.

  Din nefericire, noi înșine suntem creatori de formate. Le numim tabieturi, obiceiuri, tradiții de familie, canoane, practici etc. Și, după ce ne-am creat propriile formate, nu mai acceptăm ca alții, care interferează cu viața noastră, să mai procedeze altfel.

  De gândit astăzi:

  În mod sigur, tu și familia ta ați produs niște tradiții și ați stabilit niște formate fixe. Gândește-te cum se simt cei ce trăiesc în alt context, cu alte șabloane comportamentale. Cum se simt ei în compania ta? Dar tu cum reacționezi când te confrunți cu „fixurile” altora? Nu-i așa că ar trebui ceva mai multă flexibilitate și toleranță? De ce nu începi tu?

  A4 - Devoțional tineri. În mod sigur, tu și familia ta ați produs niște tradiții și ați stabilit niște formate fixe. Gândește-te cum se simt cei ce trăiesc în alt context, cu alte șabloane comportamentale. Cum se simt ei în compania ta? Dar tu cum reacționezi când te confrunți cu „fixurile” altora? Nu-i așa că ar trebui ceva mai multă flexibilitate și toleranță? De ce nu începi tu?
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...