Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu în veac nu-i va fi sete, ba încă apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă, care va țâșni în viața veșnică. Ioan 4:14
Pe măsură ce viața a devenit tot mai complexă, oamenii au fost nevoiți să găsească modalități de a face față stresului, cerințelor și poverilor apărute. Una dintre marile provocări ale vieții curente este stabilirea priorităților.
Analiza SWOT este o metodă folosită în mediul de afaceri pentru a ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu asupra planurilor. Ea funcționează ca o radiografie a firmei sau a ideii de afaceri și evaluează în același timp factorii de influență interni și externi ai unei organizații, precum și poziția acesteia pe piață sau în raport cu ceilalți competitori, cu scopul de a pune în lumină punctele tari și slabe ale unei companii, în relație cu oportunitățile și amenințările existente la un moment dat. Metoda se aplică acum pe scară largă și în domeniul vieții de familie sau personale.
Denumirea metodei vine de la cele patru cadrane de analiză: S – Puncte tari; W – Puncte slabe; O – Oportunități; T – Amenințări.
Nu este o idee greșită ca, măcar o dată la o perioadă de timp, să aplicăm această metodă în planul preocupărilor personale sau al grupului de care aparținem.
Este destul de greu atunci când ne aflăm în miezul unei probleme sau al unei crize să mai gândim logic totul și să analizăm, apoi să decidem. Prin urmare, ar fi un câștig dacă, pe timp de calm și relaxare, am aplica un proces de clasificare a lucrurilor, a atuurilor, a valorilor, a vulnerabilităților și a temerilor pe care le purtăm. Acest lucru ar putea asigura o bază de rezistență în situații ce ne iau pe nepregătite.
De gândit astăzi:
Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!