Patru stele ale generalului

Da, El este Stânca şi Ajutorul meu, Turnul meu de scăpare: nicidecum nu mă voi clătina. Psalmii 62:6,7

Generalul este cel mai înalt grad militar din armata română, obținut pe timp de pace. Mai există și gradul de mareșal, care se acordă doar în timp de război și este considerat superior tuturor gradelor militare. Gradul de general există numai în forțele terestre și aeriene, iar în cadrul forțelor navale, el poartă denumirea de amiral. Însemnele de general se individualizează prin aplicarea a patru stele mari pe epoleții uniformei militare.

În momentele importante din experiențele lor, oamenii simt nevoia să fie conduși de cineva cu autoritate.

În evanghelii este relatat un moment când, pe Marea Galileei, într-o noapte foarte agitată, cu furtună ce amenința să răstoarne orice corabie, ucenicii se luptau cu valurile și se temeau că vor fi sfărâmați în mijlocul apelor. În acel timp, Învățătorul lor, foarte obosit după o zi extrem de aglomerată, dormea dus la cârmă. Pentru ucenicii care erau speriați la culme, acest fapt era incredibil. Cum să doarmă cineva în asemenea condiții? Iar faptul că Cel ce dormea nu era oricine, ci chiar Generalul lor, i-a făcut să Îl trezească destul de violent și să-I adreseze câteva cuvinte destul de lipsite de politețe: „Învățătorule, nu-Ți pasă că pierim?”

Dacă ar fi să analizăm la rece lucrurile, am zice că nu avea logică întrebarea lor, pentru că nu doar ei erau în pericol, ci și Domnul Isus, ba El era chiar mai în pericol. Însă ei știau că Liderul lor are putere sau cel puțin soluții. Până acum îi condusese în așa fel încât se bazau pe El pentru găsirea rezolvărilor. Erau șocante pentru ei calmul și capacitatea Lui de a Se deconecta de grozăvia amenințătoare și de a dormi zgâlțâit în toate părțile de furtună și de valuri.

De gândit astăzi:

Erau câteva lucruri pe care ucenicii le-au pierdut din vedere. Din moment ce El, Învățătorul, Își punea viața în mâinile Tatălui ceresc dimineața când Se ruga, încă înaintea apariției zorilor, avea totală încredere în ocrotirea divină. Iar al doilea lucru era acela că, dacă ajungea într-o situație complicată, El știa că poate să ceară ajutor chiar și împotriva furiei naturii. Când te încredințezi lui Dumnezeu, El poate să te scape.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor