Autostrada cu patru benzi de mers

Domnul îndreaptă pașii omului. Proverbele 20:24

E adevărat că pentru noi autostrăzile sunt încă un vis, cu atât mai mult dacă ne gândim la adevăratele autostrăzi, cele cu mai multe benzi de circulație pe un sens, patru sau chiar șase.

Când se circulă pe autostradă, există niște avantaje, dar și unele inconveniente. Ai avantajul că te deplasezi foarte repede și destul de mult în linie dreaptă, îi poți depăși pe cei mai lenți cu mare ușurință, găsești locuri de odihnă și distracție. Dar dezavantajele există și ele: dacă nu te-ai orientat bine din timp, vei fi nevoit să ocolești zeci, chiar sute de kilometri pentru a întoarce; nu ai parte de frumusețea traseului, ci numai de ziduri, parapete și beton. Cu cât este mai largă șoseaua, cu atât viteza și distanța dintre participanții la călătorie sunt mai mari.

Dacă am folosi didactic imaginea unei autostrăzi, o putem înlocui cu expresia biblică „calea cea largă” și o parte din simbolistică se poate păstra: spre distrugere, Satana a pregătit un drum larg, pe care se poate merge foarte repede, nu ești nevoit să stai la rând după ceilalți, îi poți depăși, iar în plus nu ești obligat să fii aproape de ceilalți, te poți comporta ca un individualist, iar pe drum te așteaptă tot felul de popasuri atractive. Când mergi pe calea îngustă, cea care duce la viață, trebuie să mergi cu atenție, nu prea îi poți depăși pe cei mai slabi, trebuie să stai după ei, dar ai avantajul că te poți bucura chiar și în timpul călătoriei de locurile prin care treci.

De gândit astăzi:

Când alegem lucrurile facile și aparent foarte rapid de obținut, să ne întrebăm mai întâi care ar putea fi capcanele din spatele acestor avantaje. Nu întotdeauna ceva ușor de obținut sau de făcut este rău, dar, în general, dacă Satana pregătește vreo capcană, în mod sigur nu va face un drum prea îngust către ea, ci cu siguranță o autostradă cu cât mai multe benzi. El are interesul să nu facem eforturi prea mari până când ajungem la distrugere; după ce am pornit și nu ne mai putem întoarce prea ușor, el ne va încuraja să ne grăbim cât mai mult. Pe calea cea îngustă nu va fi atât de ușor, însă poate fi frumos și interesant dacă din experiența noastră face parte și Cel ce știe cel mai bine drumul, pentru că a mers înaintea noastră pe el.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor