Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, așa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc. 1 Corinteni 2:9
În urmă cu câțiva ani a fost inaugurat cel mai mare avion de călători din lume – Airbus 380. Prezentarea și zborul de probă s-au făcut pe 27 aprilie 2005, însă, din cauza unor disfuncționalități la sistemul electric, lansarea s-a făcut abia aproape doi ani mai târziu.
Avionul poate să transporte un număr de 880 de pasageri la cele două clase plasate pe etaje diferite și parcurge fără escală distanța dintre Europa și Australia sau alte distanțe de până la 15000 de km.
Pe aripile avionului pot fi parcate 25 de mașini Mercedes, așa de mare este suprafața. Fabrica Airbus a primit o comandă totală de 331 de avioane, din care cea mai mare parte au fost livrate deja. Recent, compania a anunțat că din 2021 va înceta producția acestui model.
Companiile care au aeroporturi suficient de mari pentru aterizarea și decolarea acestui avion gigantic au cumpărat deja. Companiile și țările mai mici, care nu au condiții pentru primirea unui astfel de avion, vor folosi în continuare modele mai mici și mai economice.
Interesant, nu? Chiar dacă ai avea resurse financiare (peste 10 miliarde de euro), tot nu ai putea folosi un asemenea avion, fiindcă îți mai trebuie și un aeroport pe măsură.
Mai mare decât acest avion este giganticul rusesc Antonov An-225, din care s-a produs însă un singur exemplar. Rusia vrea să aibă întotdeauna ceva „cel mai mare din lume”, chiar dacă nu folosește la mai nimic.
Îți poți imagina că locuitorii din două comune din România ar putea călători toți odată cu un asemenea avion?
De gândit astăzi:
Există unele lucruri pe care ni le-am putea achiziționa, însă nu ne-ar folosi la nimic, poate doar pentru satisfacerea orgoliului. Poți avea în garaj un Ferrari, dar să nu ai șosele ca să beneficiezi de capacitățile mașinii. Prin urmare, dacă ne putem controla pornirile de grandomanie, vom face și vom cumpăra pentru noi ceea ce se potrivește statutului, dar și posibilităților din contextul în care trăim. Hai să nu înmulțim numărul snobilor, ci mai bine să fim chibzuiți!