Apa cea mai mică

Ei vor fi ai Mei… Îmi vor fi o comoară deosebită în ziua pe care o pregătesc Eu. Voi avea milă de ei cum are milă un om de fiul său. Maleahi 3:17

Știai că volumul apei crește abia de la +4 grade Celsius sau de la 0 grade Celsius în jos? Dacă introduci apă la o temperatură situată între 0-3,99 grade Celsius, iar apoi temperatura va fi crescută, vasul umplut complet cu apă are să își dilate pereții. Dacă pereții vasului nu sunt flexibili, aceștia se vor crăpa. Așa se întâmplă cu vasele din ceramică sau țevile metalice prea dure în care apa îngheață sau se înfierbântă. Acesta este motivul pentru care, în timpul iernii, se golesc instalațiile de apă din exteriorul caselor, altfel ar trebui înlocuită toată tubulatura după niște înghețuri serioase.

Unii oameni însă, din comoditate, nu fac această operațiune simplă, sperând că poate iarna va fi mai blândă și vor scăpa. De regulă, fizica nu-și modifică legile de dragul speranței nimănui și tot de regulă, leneșul mai mult aleargă și cheltuiește când vine primăvara și apele se dezgheață, apoi încep să țâșnească prin fisurile țevilor crăpate. Parchet umflat de la apă, gresie smulsă de îngheț, țevi de înlocuit și pereți de zugrăvit, acestea sunt „beneficiile” comodității din toamnă.

Cine a trăit experiența o dată învață că e mai bine să păstrezi momentul de comoditate pentru primăvară și să fii ceva mai harnic înainte de venirea iernii. Cam așa devine omul înțelept: nefăcând și învățând.

Uneori, în mod nejustificat, alegem să ignorăm realitatea și să credem că nouă nu ni se poate întâmpla ca celorlalți; credem că noi avem ceva în plus și trăim cu impresia că celorlalți li s-a întâmplat ceva neplăcut pentru că nu sunt așa de isteți ca noi. Aflăm, din nefericire, că noi nu facem excepție.

De gândit astăzi:

Nu poți să fii decât nebun dacă, făcând de o sută de ori același lucru, te aștepți la rezultate diferite. Nu are importanță de câte ori repetăm o greșeală, rezultatul va fi cel puțin la fel de neplăcut de fiecare dată, doar impresia și impactul asupra noastră se vor schimba; fie ne obișnuim și nu mai simțim atât de pregnant efectul, fie ne consumăm de fiecare dată mai mult, simțindu-ne mai neplăcut și mai nefericiți.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor