Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă. Proverbele 29:25
Diferite demnități și funcții publice se acordă unor persoane pe o durată stabilită prin Constituție, numită mandat. Cele mai multe feluri de mandat, în multe domenii, durează patru ani. Se consideră a fi o perioadă suficientă pentru ca cineva să înțeleagă, să se adapteze la cerințele postului, apoi să aibă timp pentru aplicarea proiectelor dorite și necesare. Dacă performanța este apreciată, în cele mai multe cazuri se acceptă candidatura pentru încă un mandat.
Este destul de cunoscută situația în care cel ce se află la primul mandat ia toate deciziile cu maximă atenție, astfel încât să se asigure că satisface cât mai multe așteptări, pentru a-și asigura alegerea pentru cel de-al doilea mandat. În funcție de caracterul și capacitățile celui ales, în timpul celui de-al doilea mandat, acesta poate fi mai harnic și mai corect sau poate rămâne leneș și populist, profitând de comoditatea poziției lui.
În vremurile biblice, chiar în perioada când Fiul lui Dumnezeu a fost pe pământ ca om, exista o practică anormală în cadrul conducerii Templului. Deși conducătorii civili, politici nu trebuiau să fie implicați în treburile religioase, și nici invers, din cauza corupției, marele-preot era ales și la dispoziția conducătorului civil, Irod, în cazul nostru; iar atunci când se punea problema alegerii și a manevrelor pentru susținerea cuiva pentru a deveni lider politic, marele-preot, în cazul nostru, Ana (dar în mod excepțional și Caiafa), se implica în susținerea lui Irod. Faptele lor nu erau astfel cenzurate, controlate de nimeni și se ajungea la abuzuri foarte mari. O dovadă este condamnarea lui Isus, care nu putea fi făcută de preoți, însă ei au regizat și manipulat totul, folosindu-se de regele iudeu Irod, precum și de guvernatorul roman Pilat, pe care îl controlau prin amenințări. Pilat, deși a constatat că Isus este nevinovat, ca să facă pe placul poporului, a pus totuși să-L bată și L-a dat să fie răstignit.
De gândit astăzi:
Atunci când popularitatea și avantajele personale pun stăpânire pe noi, vom face greșeli foarte grave și vom distruge chiar viața unor oameni nevinovați, deși poate nu ne propunem acest lucru. Când alegem să facem pe placul celorlalți doar ca să le câștigăm simpatia, în mod sigur cineva are de suferit; de regulă, o persoană nevinovată.