Articolul precedentDa, cred!
  Articolul următorArta de a dărui

  Patru ani de liceu

  Vei fi o cunună strălucitoare în mâna Domnului. Isaia 62:3

  Pentru unii oameni, liceul este cea mai frumoasă perioadă din viață. Totuși, destul de mulți nu sunt încântați foarte tare când se gândesc la această perioadă. Motivul principal este atitudinea colegilor. Dacă există o perioadă în care personalitatea noastră se simte mai rănită, atunci această perioadă, declară cei mai mulți, este cea corespunzătoare liceului sau adolescenței. Este într-o oarecare măsură și explicabil acest lucru.

  Atunci când ești adolescent, licean, are loc trecerea de la statutul de copil spre cel de tânăr, apoi adult. Practic, ar trebui să începi măcar să te bucuri de același respect și tratament pe care îl primesc adulții. Vrei să iei propriile decizii, să-ți alegi hainele și prietenii și să faci investiții în pasiunile tale, deși încă nu ai un venit al tău și depinzi de resursele familiei. Însă nu chestiunile economice dor cel mai mult, deși nu sunt neglijabile. Ceea ce ne rănește în această perioadă de viață este atitudinea negativă a multora chiar din generație cu noi.

  Unii dintre cei ce în copilărie au trăit frustrări sau au avut niște părinți foarte posesivi ori autoritari, care nu le-au lăsat libertatea să se exprime ori să decidă pentru ei, reacționează foarte ciudat când încep să capete un alt statut. Pentru unii, acest lucru este un alt nivel, vor evolua, vor profita de noile oportunități, iar alții vor folosi într-un fel răutăcios ceea ce pot să facă și să aibă la acest nivel. Când vezi că cineva te agresează verbal sau fizic, când simți că cineva dintre colegii tăi este batjocoritor și negativist, gândește-te că acel om a avut cel mai probabil parte de un comportament similar la el în familie și acum scapă de reprimarea impusă de vârstă. Cu toate aceste circumstanțe atenuante, nimeni nu are dreptul să te rănească prin insulte ori gesturi deplasate. Ai dreptul și datoria să nu te lași batjocorit.

  De gândit astăzi:

  Apostolul Pavel îi spunea foarte ferm lui Timotei: „Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea!” Nu era ceva ce ținea de ceilalți mai întâi, ci era datoria tânărului să vegheze la respectul pe care îl merita din partea celuilalt. Nu este locul tău într-un grup în care simți că nu ești respectat.

  Patru ani de liceu - Devoțional tineri. Apostolul Pavel îi spunea foarte ferm lui Timotei: „Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea!” Nu era ceva ce ținea de ceilalți mai întâi, ci era datoria tânărului să vegheze la respectul pe care îl merita din partea celuilalt. Nu este locul tău într-un grup în care simți că nu ești respectat.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...