Cvartet muzical

Cel fără prihană înverzește ca finicul şi crește ca cedrul din Liban. Psalmii 92:12

Orice formație muzicală se bazează pe câteva condiții esențiale: toți membrii formației trebuie să cunoască limbajul muzical, să își cunoască foarte bine partea personală, dar și partitura în ansamblu și să rezerve timp suficient pentru pregătire, repetiții. E mult mai dificil să faci parte dintr-o formație decât să fii solist. Cine este egoist din fire va accepta foarte greu și creând probleme să facă parte dintr-un grup. Într-o formulă de cvartet, fiecare membru asigură una dintre partidele principale. Nu toți membrii vor interpreta linia melodică, prin urmare, unii trebuie să cânte vocea a doua, tenorul sau basul. Niciuna dintre aceste voci nu este mai prejos, doar că, mai mult pentru necunoscători, cine interpretează melodia este mai important. Cu cât grupul este mai mic, interpretarea trebuie să fie mai exactă, mai corectă. Nu beneficiezi de sonoritatea puternică a unei orchestre, în care un eventual sunet greșit poate fi acoperit de întreaga formație.

De regulă, un grup de tip cvartet nu necesită un dirijor vizibil. Interpretarea se bazează pe o comunicare simțită între membrii grupului. Respirația cântăreților, spre exemplu, poate fi o modalitate de a da startul. Interpretarea devine ceva reflex și nu pune probleme de sincronizare. Din acest motiv nu se poate vorbi de un grup prea performant dacă interpreții nu acceptă să repete împreună, oricât de celebri și talentați ar fi ei. Ar putea realiza doar mici improvizații, dar, pe termen lung, un astfel de grup se destramă.

De gândit astăzi:

Orice proiect care implică mai mult de o persoană presupune lepădare de sine și colaborare pentru a avea succes. Dacă simți că ești egoist și interesat doar de imaginea sau reputația ta, nu te angaja într-un grup, de orice fel ar fi. Lepădarea de sine este ceva care se obține cu exercițiu și bunăvoință, nu este ceva ce vine de la sine; deci oricine are șansa să o învețe, apoi să o aplice.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video