Articolul precedentFrumusețile lumii noastre
  Articolul următorNeîncetat

  Clasa în care ai un diriginte și mai mulți profesori

  Este oare ceva prea greu pentru Domnul? Geneza 18:14

  După grădiniță și școala primară, când cunoști o singură educatoare și o învățătoare sau învățător, trăiești o mare schimbare la debutul clasei a cincea, unde, pe lângă un diriginte, faci cunoștință la fiecare oră cu un profesor diferit. Începi să faci diferențe: profesoara de chimie este mai de treabă decât profesorul de matematică; la fizică înțelegi mai greu decât la geografie și tot așa. Se mai întâmplă un lucru: simți că pentru unii profesori reprezinți mai mult decât pentru alții și, inexplicabil, ai sentimentul că materiile la care profesorul are o atitudine pozitivă parcă sunt mai ușoare și mai frumoase. Abia aștepți cursurile plăcute și te îngrozesc cele cu profesori antipatici. Interesant cum matematica, o știință rece, exactă, poate fi plăcută sau nesuferită, în funcție de simpatia pentru profesor!

  În general, noi conferim nuanțe lucrurilor și trăirilor, în funcție de persoanele implicate. Deciziile politice, declarațiile, constrângerile și toate celelalte măsuri pot fi insuportabile sau foarte bune, în funcție de simpatia față de autori.

  Simpatia și antipatia sunt două sentimente care nu cresc de la sine. Ceva anume depune o sămânță. Acest lucru nu îl putem controla noi. Ne trezim cu motivele pentru a simpatiza sau nu, dar putem controla însă ce facem cu acea sămânță. Dacă alegem să o cultivăm, să o dezvoltăm și să o întreținem, ea va deveni mare, apoi incontrolabilă. Simpatia poate deveni iubire, iar antipatia se poate transforma în ură. Cu iubirea te descurci mai ușor, dar ura este foarte greu de stăpânit.

  Cea mai înțeleaptă decizie, atunci când simțim o mică sămânță de simpatie sau de antipatie, este să fim conștienți ce facem cu ea. Dacă e o sămânță de ceva negativ, ar trebui eliminată de la început. Orice este lăsat să crească, fie și de la sine, poate deveni periculos și greu de controlat.

  De gândit astăzi:

  Dacă, la o analiză personală, ajungi la concluzia că ceva te împiedică să vezi cu ochi buni o persoană sau dacă simți rețineri în privința cuiva, nu ignora trăirea respectivă, caută modalități de a elimina antipatia și resentimentele. Vezi de ce nu poți suporta pe cineva, apoi abordează acele lucruri cât sunt încă la stadiul de început. Ține minte ce spune Biblia: „Biruiește răul prin bine!”

  Clasa în care ai un diriginte și mai mulți profesori - Devoțional tineri. Dacă, la o analiză personală, ajungi la concluzia că ceva te împiedică să vezi cu ochi buni o persoană sau dacă simți rețineri în privința cuiva, nu ignora trăirea respectivă, caută modalități de a elimina antipatia și resentimentele. Vezi de ce nu poți suporta pe cineva, apoi abordează acele lucruri cât sunt încă la stadiul de început. Ține minte ce spune Biblia: „Biruiește răul prin bine!”
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...