Steaua cu cinci colțuri

Iată că v-am dat putere să călcați peste șerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmașului: şi nimic nu vă va putea vătăma. Luca 10:19

Când desenăm o stea, o facem fie cu patru colțuri și niște raze intermediare, fie cu șase sau mai multe colțuri. Steaua cu cinci colțuri este foarte ocolită de societatea de astăzi, deoarece este simbolul comunismului. Pentru cei mai tineri, comunismul nu reprezintă nimic, poate doar o poveste urâtă, spusă de cei în vârstă. Steaua roșie, sau steaua roșie cu cinci colțuri, este un simbol al comunismului şi al socialismului în general. Se mai crede că ea reprezintă cele cinci degete ale mâinii muncitorului sau cele cinci continente (atât se considera atunci că există), sugerând că există comuniști pe toate cele cinci continente.

Ideea de bază a comuniștilor a fost aceea că toți trebuie să fie egali, indiferent din ce clasă socială provin. La nivel teoretic, acest lucru era atractiv și a convins pe destul de mulți tineri idealiști să facă parte din mișcarea comunistă. Dezamăgirea a fost una la fel de mare pe cât a fost entuziasmul; la scurt timp după preluarea puterii, au început abuzurile, mediocritatea și restrângerea drepturilor fundamentale, până la restricționarea dreptului la credință. Ca multe alte ideologii politice, și steaua comunistă a apus, din păcate cu prețul multor sacrificii de vieți omenești.

În toată istoria omenirii au existat momente când ideologia politică a devenit motiv de constrângere a conștiinței. Acest lucru s-a întâmplat chiar și în mijlocul poporului Israel. Când liderii au ales drumul idolatriei, au devenit și dictatori pe plan religios și au ajuns până acolo că au restricționat manifestarea credinței. Un exemplu este perioada instalării ca rege a lui Ieroboam, fiul lui Nebat. Pentru a împiedeca poporul să meargă la Ierusalim să aducă jertfe adevăratului Dumnezeu, acesta a turnat niște idoli și a poruncit tuturor să se închine înaintea lor. Un alt caz la fel de grăitor a fost regimul instaurat de regele Ahab și de soția lui, Izabela.

În fiecare situație, lucrurile nu au fost în mod vizibil grave, ci au venit cu o aparență de mai bine, apoi s-au transformat în ceva rău.

De gândit astăzi:

Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor