Articolul precedentDă-te la o parte!
  Articolul următorLa plecare și la venire

  Porunca a cincea

  Tu auzi rugăciunile celor ce suferă, Doamne! Le întărești inima, Îți pleci urechea spre ei. Psalmii 10:17

  Prima dintre poruncile de pe a doua tablă a Legii este cea referitoare la relația cu părinții noștri. Această poruncă este unică prin faptul că este însoțită de o făgăduință. Pe scurt, dacă îmi doresc o viață binecuvântată și lungă, îmi voi respecta părinții, îi voi „cinsti”.

  Există multe feluri de părinți: unii foarte atenți și grijulii, alții mai nepăsători și detașați; există părinți care sunt posesivi și impunători, alții pot fi duri și chiar violenți; mai există și părinți absenți sau care își abandonează copiii. Ca o generalitate, se consideră că toți părinții își iubesc copiii, deși nu toți știu cum să manifeste iubirea. În cazurile patologice, există și părinți care își urăsc sau chiar își ucid propriii copii. Să sperăm că nu faci parte din categoria celor care au părinți violenți. Să presupunem că faci parte dintr-o familie în care nu întotdeauna părinții sunt pe placul tău sau nu reacționează mereu potrivit cu așteptările tale. Ce poți să faci? Revolta ar fi o soluție? Să le dai replici lipsite de respect sau să-i umilești în fața prietenilor? Evident că și tu consideri că acestea nu ar fi soluții.

  Ce ai putea să faci pentru o relație mai bună cu părinții tăi? Iată câteva lucruri: în primul rând, fă un efort să-i înțelegi puțin mai mult; de ce fac unele lucruri, de ce cred într-un anume fel și de ce au impresii greșite uneori. Nu-i poți înțelege decât dacă stai de vorbă cu ei. Fără comunicare este imposibil, totul se derulează pe baza presupunerilor. În mod sigur și ei ar vrea să te înțeleagă pe tine mai bine, dar, de cele mai multe ori, se simt descurajați de refuzul tău de a comunica. Au nevoie de o șansă.

  De gândit astăzi:

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Porunca a cincea - Devoțional tineri. Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...