Cinci cercuri olimpice

Așa vorbește Domnul Dumnezeul tatălui tău David: „Ți-am auzit rugăciunea şi ți-am văzut lacrimile. Iată că te voi face sănătos.” 2 Împărați 20:5

Jocurile Olimpice reprezintă unele dintre cele mai fastuoase evenimente sportive de pe glob. Acestea se desfășoară o dată la patru ani și adună la start sportivi din aproape toate țările lumii. Deși milioane de oameni se uită la întrecere, puțini sunt cei care știu ce simbolizează cele cinci cercuri olimpice. Multă vreme s-a crezut că cele cinci cercuri olimpice (albastru, galben, negru, verde și roșu) simbolizează cele cinci continente (America, Europa, Asia, Africa și Oceania). Se considera că cele două continente americane reprezintă un singur cerc, iar Antarctica nu era luată în calcul.

Alte voci afirmă că francezul Coubertin a ales cercurile fiind inspirat de coronițele de dafin, măslin sau stejar pe care le primeau sportivii câștigători în perioada antică. Altă ipoteză vehiculată este aceea că alegerea celor șase culori (inclusiv fundalul alb) s-a făcut ținându-se cont de culorile steagurilor tuturor națiunilor, întrucât cel puțin o culoare dintre cele șase se regăsește pe steagul fiecărei țări. Cu toate acestea, Coubertin nu a specificat niciodată în mod oficial ce reprezintă cele cinci culori alese.

Nu este această dilemă singura nerezolvată din lumea noastră. Din lipsă de promptitudine sau din neatenție, multe lucruri au rămas neclare sau neexplicate. Poate că, la momentul apariției acestui logo celebru, contemporanii știau de unde vine și ce simbolizează, dar nimeni nu și-a imaginat că, după dispariția lor, alții nu vor ști. Oricare ipoteză este posibilă și credibilă.

Și pe vremea Mântuitorului se credea despre un anume loc de scăldat că are puteri miraculoase, că uneori vine un înger care tulbură apa, iar cel care intră primul în apa aceea se vindecă de orice boală. Nimeni nu putea confirma legenda, însă mulți o credeau, chiar și slăbănogul care în cele din urmă a fost vindecat, dar nu de apă, ci de puterea lui Isus.

De gândit astăzi:

Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor