Căci Tatăl vostru știe de ce aveți trebuință, mai înainte ca să-I cereți voi. Matei 6:8
Piramida lui Maslow descrie ierarhia nevoilor umane și ne arată că toți tindem să ajungem în vârf şi să ne atingem potențialul maxim. Însă unora le este greu să facă acest lucru pentru că, adesea, ceilalți din anturajul lor nu gândesc la fel în ceea ce privește evaluarea rezultatelor pe care le au.
Ordinea nevoilor unei persoane pornește de la bază cu: 1. Nevoi fiziologice primare (de supraviețuire) – apă, hrană, adăpost. Urcă spre vârf cu celelalte nevoi: 2. Siguranță și securitate personală; 3. Nevoi sociale și de apartenență; 4. Nevoia de recunoaștere socială; 5. Autorealizarea, dezvoltarea personală.
Potrivit piramidei lui Maslow, fiecare vrea să ajungă în vârf şi să atingă acel nivel superior posibil în viața lui, dar, de cele mai multe ori, depinde de ceilalți.
Fiecare dintre noi are aproximativ aceleași categorii de nevoi, însă în proporții diferite. Cei cărora le place aventura și adrenalina vor pune mai mult accent pe satisfacerea acestei nevoi și vor hrăni mai puțin nevoia de securitate personală și de siguranță.
Când a proiectat crearea omului, Dumnezeu a gândit-o în cadrul unei familii. Fiecare om se naște într-o familie, nu poate veni pe lume singur. În acest fel i se asigură fiecăruia un cerc minim în care să poată crește. Din nefericire, nu toți părinții și nu toate familiile au conștiența acestei responsabilități, însă chiar și în acest caz tot avem șansa de a găsi răspuns la nevoile noastre. În plus, avem ocazia să îi sprijinim pe ceilalți în atingerea potențialului lor. Astfel vom simți că beneficiile se întorc și spre noi oricând ajutăm pe cineva să crească.
De gândit astăzi:
Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.