Cinci degete

Arcul celor puternici s-a sfărâmat, şi cei slabi sunt încinși cu putere. 1 Samuel 2:4

Oamenii normali au câte cinci degete la fiecare membru, dar au existat și persoane care aveau câte un deget în plus. Unul dintre ei era Og, împăratul Basanului. Despre el se spune că era foarte înalt și patul pe care se odihnea era făcut din fier, ceea ce era o raritate la acea vreme.

Degetele pe care le avea acest om în plus nu îl făceau să se simtă ciudat, ci, dimpotrivă, acest „defect” al său îl așeza în categoria oamenilor speciali; era considerat cu atât mai puternic, cu cât avea ceva în plus față de ceilalți semeni ai săi. Chiar și pentru israeliții care urmau să se lupte cu acest împărat, caracteristica lui era un motiv de teamă în plus; de aceea, atunci când l-au învins, biruința a fost foarte răsunătoare. Ceilalți împărați din Canaan au intrat în panică văzând că cel mai viteaz dintre ei a căzut.

Între timp, s-a schimbat ceva în lume. Dacă ești cu ceva diferit de ceilalți, dacă ești cu mult mai mic sau mai mare, dacă ai nasul sau urechile mai dezvoltate ori dacă ai pistrui pe față, oamenii te tratează cu oarecare reținere, ca și cum tu ai ales să fii diferit cu ceva. Doar în societățile mai civilizate nu se mai fac, cel puțin pe față, astfel de diferențieri și cei care prezintă ceva diferit pot fi la fel de respectați și implicați în viața societății sau a familiei.

În familia lui Dumnezeu și-au găsit locul și cei mici, și cei mari, și cei foarte viteji, și cei asemenea copiilor. Cineva spunea că, în realitate, fiecare dintre noi are ceva pe care dorește să-l ascundă; unii reușesc mai bine, alții nu; dar, în sinea noastră, vedem totul așa cum este.

Ți s-a întâmplat să judeci pe cineva după vreo diferență fizică sau după o dizabilitate? Îți poți imagina cum ar putea să se simtă o persoană care vede că atrage privirile curioase și insistente? Tu te-ai simțit vreodată privit cu prejudecată și chiar cu dispreț? În ce fel crezi că ai putea schimba lucrurile în mai bine?

De gândit astăzi:

În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor