Articolul precedentCâmpul misionar de acasă
  Articolul următorNu te teme

  Cinci fecioare neînțelepte

  Cei înțelepți vor străluci ca strălucirea cerului şi cei ce vor învăța pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stelele în veac şi în veci de veci. Daniel 12:3

  O etichetă de care fugim foarte mult este aceea de „prostie”. Avem impresia că neînțelepții sunt proști, însă există anumite diferențe: prostia este caracterizată de o oarecare inconștiență, pe când o persoană neînțeleaptă este aceea care, deși înțelege și ar putea să prevadă anumite situații, alege să nu procedeze în concordanță cu ce știe. Neînțeleptul se mulțumește să trăiască la limita superficialului; deși cunoaște, preferă să nu țină seama. În această situație au fost cele cinci fecioare neînțelepte. Știau unde se duc, s-au gătit la înfățișare, aveau acasă și ulei suficient încât puteau să ia și de rezervă, dar li s-a părut inutil efortul și poate prea deranjant să aibă asupra lor vasul de rezervă.

  Este limpede că, din punctul lor de vedere, rutina întâmpinării mirelui trebuia să dureze puțin și apoi începea petrecerea. De unde să-și imagineze că un amănunt, oarecum inestetic, putea să conteze atât de mult? Și-au imaginat că vor folosi o lumină mai mică, iar, dacă va fi cazul, vor convinge pe cineva să lumineze și pentru ele. Nu realizau că, în unele situații, nu poți fi înlocuit de nimeni și că uneori valorează doar ceea ce ai pregătit personal. Refuzul celor cinci fecioare înțelepte nu a fost din răutate, ci potrivit cu logica; era fără sens un ajutor care, de fapt, nu slujea nimănui; ar fi riscat să-l întâmpine toate pe mire cu candelele stinse. Cel mai înțelept lucru posibil era să păstreze fiecare lumina aprinsă atât cât era pregătită. Din câte se pare, la nuntă nu doar organizatorii asigurau lumina, ci și fiecare participant, iar fecioarele de onoare, cu atât mai mult. În plus, cele care aveau lumina aprinsă puteau fi văzute și admirate, pregătirea nu era astfel în zadar.

  De gândit astăzi:

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Un lucru este sigur: fiecare trebuie să aștepte venirea Mirelui cu propria lumină aprinsă; deci avem nevoie și de rezervă.

  Cinci fecioare neînțelepte - Devoțional tineri. Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Publicate astăzi

  Parola din minimum șase caractere

  Recomandarea lui Dumnezeu este următoarea: „Intră în cămăruța ta, închide ușa după tine; să nu știe stânga ce face dreapta.” Este practic sfatul Lui pentru a depune dosarul secretelor noastre în mâna Lui, iar El promite că nu va permite niciunui hacker să aibă acces la viața noastră.

  Nu te îngrijora, Domnul face față!

  Dragă mea, ești copleșită de temeri? Te invit să nu te mai îngrijorezi; aruncă toate îngrijorările asupra lui Isus și El va avea grijă de tine. El a făcut-o pentru mine și ştiu că o va face și pentru tine.

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...