Cinci talanți

  Iată, Eu vin curând şi răsplata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia după fapta lui. Apocalipsa 22:12

  Una dintre cele mai cunoscute parabole din evanghelii este cea în care un stăpân care se pregătea să plece pentru o vreme în altă țară s-a decis să împartă unor administratori valorile sale, niște talanți de aur. A dat unuia cinci talanți, altuia, doi și altuia, unul. Nu știm dacă cei trei administratori știau cât au primit ceilalți, însă e foarte posibil să fi știut. Ne putem imagina că cel ce a primit cel mai mare număr a inspirat încredere stăpânului său. La prima vedere, te-ai aștepta să profite că are mai mult și să-și spună: până când mă vor ajunge din urmă ceilalți, am să mă odihnesc și am să mă distrez.

  Dar el face exact invers: începe să muncească și investește ceea ce a primit. Își asumă niște riscuri, ceea ce a primit trebuia înapoiat, iar dacă pierdea ceva, trebuia să pună la loc. Din felul în care a reușit, se poate trage concluzia că stăpânul chiar îl cunoștea. Zi de zi, valoarea primită creștea, se înmulțea. Simțea că, la întoarcerea stăpânului său, el va sta cu fruntea sus și va fi fericit să îl facă mândru pe cel ce crezuse atât de mult în el. În general, noi suntem foarte motivați atunci când cineva ne acordă încredere și ne străduim să onorăm ceea ce am primit. Întrebarea însă este următoarea: ar fi posibil să ne motiveze și o responsabilitate mai mică sau e mai bine să ne considerăm dezavantajați? Depinde cât de conștienți suntem de implicarea noastră până la momentul împărțirii responsabilităților. Logic ar fi ca, din când în când, să analizăm ce facem cu așteptările mici, obișnuite, pe care le întâlnim în fiecare zi. Răspundem cu bucurie la ele? Ne place să ducem la capăt ceva început? Încercăm să facem și un pic mai mult decât ce ni s-a cerut?

  De gândit astăzi:

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci talanți - Devoțional tineri. Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Șase personaje în căutarea unui autor

  Cu adevărat protejat este doar cel ce își bazează deciziile și cunoașterea pe inspirația divină. Călăuzirea Duhului este un dar prețios, pe care îl putem primi dacă îl cerem.

  6! 6! Vine Poliția!

  Înaintea lui Dumnezeu, toate lucrurile sunt descoperite. Ar fi inutilă preocuparea de a ascunde. Mai potrivită este atitudinea descrisă în cuvintele: „Ferice de cel ce nu-și ascunde fărădelegea!”

  Publicate astăzi

  Eu sau el

  Doamne, învață-ne să Te iubim mai mult și să căutăm mai întâi Împărăția Ta! PROVOCARE: Roagă-te astăzi pentru copiii fraților tăi de credință care au fost cândva în biserică și acum nu mai sunt! Dacă ai ocazia, reamintește-le un moment frumos din biserică!

  A három angyal üzenete

  „Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja.”...

  De ce te implici?

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.