Primele cinci minute contează

El îți satură de bunătăți bătrânețea şi te face să întinerești iarăși ca vulturul. Psalmii 103:5

În aproape toate tratatele de psihologie și cursurile de dezvoltare personală se găsește ideea că prima impresie contează. Se spune că, dintr-un discurs, oamenii rețin primele cinci minute, apoi totul devine material de umplutură. Dacă în primele cinci minute nu ai captat atenția, va fi foarte greu, spre imposibil, să o mai faci ulterior. Probabil că, în funcție de școală, aceste considerații pot fi acceptate sau discutabile. În orice caz, probabil că fiecare dintre noi a experimentat în relație cu ceilalți prima impresie. Când am văzut un om neîngrijit, automat l-am asociat cu sărăcia sau incultura; când cineva a coborât dintr-o mașină destul de scumpă și era îmbrăcat elegant, am considerat că e vorba de cineva foarte special. E posibil să fi fost surprinși că zdrențărosul știa să cânte la vioară muzică de Bach sau că domnul din Rolls-Royce a deschis gura și a făcut primul dezacord. Chiar și așa, suntem tentați să nu ne mai schimbăm impresia prea ușor.

În acest caz, este important să fim mai atenți când ne facem apariția undeva. Nu e vorba despre spoială sau mascarea realității, ci despre respect de sine. La urma urmelor, ce este greșit în a ne îmbrăca decent și a ne îngriji? Modestia nu are nimic de-a face cu jegul, nici cu noroiul de câțiva centimetri pe mașină sau pe pantofi. Uneori adoptăm linia unei false umilințe creștine și ne credem speciali dacă mirosim a transpirație sau purtăm cravată ieftină. Mântuitorul a impresionat mereu prin decență, simplitate și maiestuozitate. O declară contemporanii Săi în însemnările romanilor care L-au cunoscut. Pilat a fost profund impresionat de prezența Domnului. Istoricul Iosif Flavius a consemnat în scrierile lui declarații ale ofițerilor romani, ale lui Irod sau ale dregătorului Pilat. Niciodată El nu a exagerat ca să pară mai sărac decât era, iar atunci când a deschis gura, nimeni nu putea să creadă că n-a urmat școlile înalte ale vremii.

De gândit astăzi:

Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor