Articolul precedentDecizii
  Articolul următorTransplant de inimă

  Portativul: cinci linii, patru spații

  „Eu”, zice Domnul, „te voi învăța şi-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta”. Psalmii 32:8

  Portativul constituie cadrul grafic pentru întregul sistem de notație muzicală, servind drept referință pentru toate elementele scrierii unei partituri muzicale. Este un desen alcătuit din cinci linii paralele și echidistante (și, implicit, patru spații). Liniile și spațiile portativului se numără începând de jos în sus. Pe portativ se notează înălțimea și durata sunetelor repartizate în ordinea desfășurării lor.

  Pentru cei pregătiți în domeniul muzical, portativul și însemnele scrise pe el reprezintă un fel de limbaj. Fiecare semn, în funcție de poziția lui, corespunde unui sunet dintr-un cântec. Dacă nu ai studiat muzică, ceea ce se vede într-o partitură este ceva cu totul străin, chiar obositor, greu de urmărit. De altfel, atunci când cineva începe să studieze teoria muzicală și să citească partituri, are nevoie de mult exercițiu pentru a se familiariza cu această „limbă”, și abia după o vreme reușește să facă legătura între semnele de pe portativ și instrumentul muzical sau vocea care interpretează.

  Deși există un număr limitat de note muzicale, compozitorii au reușit să creeze nenumărate capodopere muzicale prin simpla combinație dintre note și portativ.

  Nu-i așa că este extraordinar? În limba vorbită există foarte multe cuvinte și uneori ne este greu să exprimăm exact ceea ce vrem, însă în muzică, din atât de puține note, rezultă o mulțime necunoscută de cântece.

  Se știe că în ceruri muzica este una dintre preocupările importante ale îngerilor care stau la tronul lui Dumnezeu. Chiar și vestirea nașterii Mântuitorului a fost anunțată și sărbătorită de un cor îngeresc.

  De gândit astăzi:

  Muzica este ceva cu totul special. Orice om este sensibil la un gen sau altul de muzică. Un lucru foarte important de știut este că muzica pe care o ascultăm ne influențează în mod direct comportamentul și trăirile. Foarte interesant, de asemenea, e faptul că noi ne putem forma și educa gustul pentru acea muzică ce dă o stare de echilibru și care însuflețește.

  Portativul: cinci linii, patru spații - Devoțional tineri. Muzica este ceva cu totul special. Orice om este sensibil la un gen sau altul de muzică. Un lucru foarte important de știut este că muzica pe care o ascultăm ne influențează în mod direct comportamentul și trăirile. Foarte interesant, de asemenea, e faptul că noi ne putem forma și educa gustul pentru acea muzică ce dă o stare de echilibru și care însuflețește.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...