„Eu”, zice Domnul, „te voi învăța şi-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta”. Psalmii 32:8
Portativul constituie cadrul grafic pentru întregul sistem de notație muzicală, servind drept referință pentru toate elementele scrierii unei partituri muzicale. Este un desen alcătuit din cinci linii paralele și echidistante (și, implicit, patru spații). Liniile și spațiile portativului se numără începând de jos în sus. Pe portativ se notează înălțimea și durata sunetelor repartizate în ordinea desfășurării lor.
Pentru cei pregătiți în domeniul muzical, portativul și însemnele scrise pe el reprezintă un fel de limbaj. Fiecare semn, în funcție de poziția lui, corespunde unui sunet dintr-un cântec. Dacă nu ai studiat muzică, ceea ce se vede într-o partitură este ceva cu totul străin, chiar obositor, greu de urmărit. De altfel, atunci când cineva începe să studieze teoria muzicală și să citească partituri, are nevoie de mult exercițiu pentru a se familiariza cu această „limbă”, și abia după o vreme reușește să facă legătura între semnele de pe portativ și instrumentul muzical sau vocea care interpretează.
Deși există un număr limitat de note muzicale, compozitorii au reușit să creeze nenumărate capodopere muzicale prin simpla combinație dintre note și portativ.
Nu-i așa că este extraordinar? În limba vorbită există foarte multe cuvinte și uneori ne este greu să exprimăm exact ceea ce vrem, însă în muzică, din atât de puține note, rezultă o mulțime necunoscută de cântece.
Se știe că în ceruri muzica este una dintre preocupările importante ale îngerilor care stau la tronul lui Dumnezeu. Chiar și vestirea nașterii Mântuitorului a fost anunțată și sărbătorită de un cor îngeresc.
De gândit astăzi:
Muzica este ceva cu totul special. Orice om este sensibil la un gen sau altul de muzică. Un lucru foarte important de știut este că muzica pe care o ascultăm ne influențează în mod direct comportamentul și trăirile. Foarte interesant, de asemenea, e faptul că noi ne putem forma și educa gustul pentru acea muzică ce dă o stare de echilibru și care însuflețește.