Articolul precedentNu e drept!
  Articolul următorEu, El… și verbul „a schimba”

  Cincinalul

  În adevăr, făgăduințele lui Dumnezeu, oricâte ar fi ele, toate în El sunt „Da”; de aceea şi „Amin” pe care-l spunem noi, prin El, este spre slava lui Dumnezeu. 2 Corinteni 1:20

  În „epoca de aur a comunismului”, totul se desfășura pe baza unor planuri care se întindeau pe cinci ani, așa-numitul „cincinal”. Nu a existat în istoria omenirii ceva care să-i încurajeze sau să-i determine pe oameni să mintă așa cum erau acest cincinal și congresele ce aveau loc. Mai întâi, niște politicieni slugarnici față de regim stabileau obiective, ținte cu totul nerealiste, pentru o anumită perioadă. La sfârșit, pentru că planul imposibil nu era realizat, bineînțeles că urma o mare minciună, raportată pentru mulțumirea dictatorului. Realizările supradimensionate perpetuau de la o perioadă la alta minciuna și o amplificau, fiindcă mereu se pornea de la ceea ce „s-a realizat”, la care se mai adăuga un nivel. Așa se face că tot regimul comunist a fost o perpetuă minciună, bine tăinuită și acceptată în același timp de toată lumea.

  Perpetuarea minciunii în regimul comunist nu este o noutate, fiindcă de regulă, atunci când spui o minciună, pe care în mod evident nu vrei să o recunoști la final, acoperi acea minciună cu una și mai mare, și mai complexă. Se ajunge până acolo că unii oameni transformă toată viața lor într-o minciună continuă. Problema cu minciuna este că, de fiecare dată, ea trebuie să fie mai mare și mai gravă; niciodată o minciună nu va simplifica lucrurile, ci le va complica mai rău. Este una dintre cele mai periculoase capcane să crezi că poți scăpa de responsabilitate spunând o minciună.

  Dacă, atunci când minți, singurele consecințe ar fi pierderi materiale sau muncă în plus, ar fi oarecum suportabil, însă, fără excepție, fiecare minciună are de-a face cu cineva; o persoană va avea de suferit când se va dovedi că ai mințit. Acea persoană poți fi tu sau cineva dintre semenii tăi.

  De gândit astăzi:

  Biblia spune foarte clar: „«da» al vostru să fie «da» și «nu» al vostru să fie «nu»”. Ține minte că în viața reală nu există zonă neutră; există ori adevăr complet, ori minciună. Cine își imaginează că se poate juca de-a adevărul se înșală foarte mult. Fiecare minciună spusă este ca și când am ucide câte puțin din conștiința noastră și din integritatea noastră. Deși poate nu suntem descoperiți de ceilalți, conștiința noastră știe, iar conflictul sufletesc ne va împietri inima câte puțin de fiecare dată. Fiecare minciună este ca un exercițiu spre decădere.

  Cincinalul - Devoțional tineri. Ține minte că în viața reală nu există zonă neutră; există ori adevăr complet, ori minciună. Cine își imaginează că se poate juca de-a adevărul se înșală foarte mult. Fiecare minciună spusă este ca și când am ucide câte puțin din conștiința noastră și din integritatea noastră. Deși poate nu suntem descoperiți de ceilalți, conștiința noastră știe, iar conflictul sufletesc ne va împietri inima câte puțin de fiecare dată. Fiecare minciună este ca un exercițiu spre decădere.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...