Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu! Matei 5:9
Dumnezeu a spus prin Moise poporului Său că îl va duce într-o țară în care curge lapte şi miere. Din familia lui Țelofhad rămăseseră doar cele cinci fete. Ele au ajuns în Canaan. Aceste tinere femei s-au interesat de această țară. Nu le era indiferent încotro călătoreau şi ce vor găsi acolo. Ele se bucurau deja acum de acea țară. Dar exista o problemă. Erau „doar” fete, respectiv femei. Tatăl lor nu avea fii. Numai familiile cu fii aveau promisiunea că vor dobândi o moștenire în țara Canaan. Acest lucru reiese din împărțirea țării (Numeri 26:52-56).
Dar şi familia lor trebuia să primească o parte în acea țară minunată! Astfel, ele au prins curaj şi au adus problema lor în fața lui Moise. Pentru aceasta, a fost nevoie de mult curaj. Moise era marele om al lui Dumnezeu. Aveau ele dreptul să vină cu problema lor la acest mare bărbat? Moise alesese şi alți bărbați destoinici (Exodul 18) pentru a decide în problemele poporului Israel în pustie. Dar pentru aceste tinere, problema era atât de importantă, încât nu s-au temut să meargă direct la Moise. Ele s-au prezentat cu respectul cuvenit. Erau conștiente de faptul că Dumnezeu nu poate trece cu vederea păcatul şi au recunoscut că situația lor unică era rezultatul păcatului tatălui lor. Deși nu a fost „în mijlocul cetei celor ce s-au răzvrătit împotriva Domnului, în mijlocul cetei lui Core”, totuși „a murit în pustie” în păcatul său; aceasta era cauza pentru care nu a avut fii (versetul 3). Cele cinci fiice ale sale doreau ca numele tatălui lor să dăinuie în continuare; ca fiice ale lui Israel, puneau mare valoare pe genealogia lor şi, ca urmare, pe moștenirea lor. Pentru că la Dumnezeu întotdeauna este dreptate, El l-a inspirat pe conducător să accepte cererea de bun-simț și să le includă pe lista celor ce vor primi un loc în noua lor țară.
De gândit astăzi:
Bunul-simț nu trebuie să elimine curajul de a pleda pentru cauzele noastre în fața nimănui. Nu tupeul, ci respectul; nu aroganța sau spiritul revendicativ, ci expunerea simplă și logică a lucrurilor ne vor aduce reușită. Nu este lipsit de importanță ca, atunci când ne prezentăm în fața unei autorități, să fi cerut deja inspirație și ajutor de la Sfătuitorul nostru suprem: Duhul lui Dumnezeu.