Articolul precedentHar oferit, har primit!
  Articolul următorO relație sănătoasă

  Porunca a șasea

  Domnul este aproape de cei cu inima înfrântă şi mântuiește pe cei cu duhul zdrobit. Psalmii 34:18

  Cea mai directă dintre Cele Zece Porunci este și foarte cuprinzătoare. Această poruncă nu se rezumă doar la interdicția de a săvârși un omor în sensul fizic. Sensurile pe care verbul „a ucide” le are și poate să le aibă sunt multiple. Chiar în Biblie găsim un alt sens, când niște oameni rău intenționați au hotărât să-l „ucidă cu vorba” pe profetul Ieremia, care nu accepta să spună mesaje pe placul lor. A ucide nu se referă numai la acțiunea distructivă a unei persoane asupra alteia, ci chiar și împotriva propriei persoane; suicid, obiceiuri dăunătoare, prin care ne degradăm corpul și mintea. Nu întâmplător, atunci când Mântuitorul a rezumat poruncile în doar două, a spus expresia: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.” Noi suntem datori la fel de mult față de noi înșine ca și față de Dumnezeu și față de aproapele nostru. Putem ucide dintr-odată ființa noastră sau a altcuiva, dar și cu pași mărunți, prin practici dăunătoare, ce pot trece neobservate. Întreaga Biblie abundă de sfaturi, învățături și reguli care protejează sănătatea noastră și asigură o calitate dorită de Creatorul nostru pentru fiecare ființă, chiar și a necuvântătoarelor care ne înconjoară. Tot ce facem poate să însemne fie respectarea poruncii de a nu ucide, fie încălcarea ei. Discuția despre menținerea unor condiții corecte în ce privește mediul înconjurător este foarte strâns legată de porunca a șasea și, oricât de superficial am trata acest domeniu, avem o datorie clară față de locul pe care Dumnezeu ne-a poruncit să-l păzim.

  Dacă am înțelege cât de mult se referă porunca a șasea la obiceiurile noastre mărunte, la cuvintele prin care putem vindeca sau ucide inima, sentimentele ori încrederea în sine a cuiva, am fi mult mai atenți și mai cu tact atunci când ne exprimăm, când manifestăm o atitudine agresivă sau arogantă și, evident, atunci când gesturile noastre ar putea răni pe cineva.

  De gândit astăzi:

  A împinge pe cineva în disperare, a ignora pe cineva care strigă după ajutor, a fi nemiloși cu cineva care se află pe marginea prăpastiei este într-un sens mai larg egal cu „a ucide”. Nu este nevoie să lovim pe cineva vulnerabil, ci e suficient să nu-l ajutăm să se echilibreze. Nu trebuie să lovești tu un om, ci e de-ajuns să treci grăbit pe lângă el, de teamă că s-ar putea să-ți pese.

  Porunca a șasea - Devoțional tineri. A împinge pe cineva în disperare, a ignora pe cineva care strigă după ajutor, a fi nemiloși cu cineva care se află pe marginea prăpastiei este într-un sens mai larg egal cu „a ucide”. Nu este nevoie să lovim pe cineva vulnerabil, ci e suficient să nu-l ajutăm să se echilibreze. Nu trebuie să lovești tu un om, ci e de-ajuns să treci grăbit pe lângă el, de teamă că s-ar putea să-ți pese.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...