Șase fațete ale zarului

  Îmi pusesem nădejdea în Domnul, şi El S-a plecat spre mine, mi-a ascultat strigătele. Psalmii 40:1

  Fiecare latură a unui zar conține niște puncte, deci reprezintă o anumită valoare. Zarul este un element folosit în foarte multe jocuri, fie ele de noroc, de strategie sau de atenție. De fiecare dată, numărul de puncte ajuns deasupra este important, aduce câștig sau pierdere în raport cu numărul anterior. Punctajul zarului nu are valoare de sine stătătoare, ci trebuie, pentru a reprezenta un avantaj, să fie mai mare decât anteriorul și să aibă rol de departajare între cel puțin doi jucători. Zarul nu este o invenție nouă, ci vine din Antichitate. În vechime, exista o practică numită tragerea la sorți, în care de multe ori era implicată o variantă primitivă a zarului. Înainte de a se trage la sorți, moderatorul momentului respectiv stabilea ce valoare va indica persoana care este vizată; se putea alege valoarea cea mai mică dintre mai mulți implicați sau cea mai mare. De obicei, se ajungea la metoda tragerii la sorți în cazurile în care, după multe dezbateri și audieri, cei ce erau chemați să ia decizia nu reușeau. În concluzie, era invitat cumva Dumnezeu pentru a da un deznodământ. Unele popoare foloseau clasicul zar, pe care puteau fi notate puncte sau chiar cuvinte de genul vinovat, nevinovat, da sau nu. Alte popoare foloseau mai multe bucăți de ceramică sau pietre, dintre care una singură conținea cuvântul decisiv și avea să-l indice pe câștigător sau pe condamnat, după caz.

  Aruncarea sorțului era considerată varianta finală pentru deblocarea sau clarificarea unei situații complicate și devenea incontestabilă odată ce era folosită. În poporul Israel, se apela în cazuri de acest fel la o metodă legată de cortul întâlnirii, la sanctuar, și era realizată de marele-preot. Rezultatul era considerat ca venind de la Dumnezeu și se aplica întocmai.

  De gândit astăzi:

  De foarte multe ori poți fi în situații complexe, incerte și greu de decis. Nu te grăbi și nu face apel la metode care pot fi ale hazardului. Este posibil să ai deja un mod prin care înțelegi de obicei voia lui Dumnezeu pentru tine. Apelează la acea metodă! Dacă nu știi cum să procedezi, roagă-L pe Dumnezeu să îți arate calea, lasă-L pe El să închidă uși, să deschidă drumuri și vei fi astfel condus dacă Îi ceri în mod clar să te călăuzească.

  Șase fațete ale zarului - Devoțional tineri. De foarte multe ori poți fi în situații complexe, incerte și greu de decis. Nu te grăbi și nu face apel la metode care pot fi ale hazardului. Este posibil să ai deja un mod prin care înțelegi de obicei voia lui Dumnezeu pentru tine. Apelează la acea metodă! Dacă nu știi cum să procedezi, roagă-L pe Dumnezeu să îți arate calea, lasă-L pe El să închidă uși, să deschidă drumuri și vei fi astfel condus dacă Îi ceri în mod clar să te călăuzească.
  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  A da sau a nu da

  Isus ne propune să vindem totul şi să îi ajutăm pe cei în nevoie. Avem o mulţime de lucruri de care nu avem nevoie. Haideţi să risipim în acelaşi timp şi egoismul din inima noastră şi să le dăm aceste lucruri celor care au nevoie de ele!

  Noi, ei, El

  Doamne, îmi dau seama astăzi că e imposibil să cresc în izolare și că, dacă aleg să stau locului, mă lipsesc singur de binecuvântare. Fă-mă o parte a trupului Tău! PROVOCARE: Vorbește cu pastorul tău despre cum te-ai putea implica mai bine în activitățile bisericii tale!

  A nyomorúságos idő

  „Ezek után láttam négy angyalt állni a földnek négy szegletén, a föld négy szelét tartva,...

  Fii folositor!

  “Ți s-a arătat, omule, ce este bine, și ce alta cere Domnul dela tine, decât...

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.