Dar pentru voi, care vă temeți de Numele Meu, va răsări Soarele neprihănirii şi tămăduirea va fi sub aripile Lui. Maleahi 4:2
În perioada dinaintea Holocaustului, toți evreii erau obligați să poarte ca semn distinctiv „Steaua lui David”, cusută pe haină, în partea stângă a pieptului. Inițial, se presupune că acest model geometric (două triunghiuri simetrice, suprapuse) era folosit pentru a întări scuturile de luptă ale evreilor; o asemenea structură de rezistență permitea scutului să nu poată fi îndoit ori deformat de loviturile primite. Scuturile construite astfel, având șase puncte de rezistență, erau deosebit de puternice. O a doua interpretare istorică a semnului „Steaua lui David” este cea referitoare la regele David și schimbarea alfabetului ebraic. Regele David ar fi avut imprimate pe scutul de luptă prima și ultima literă din numele său, adică două litere D. În vechiul alfabet ebraic, litera D era reprezentată sub forma unui triunghi echilateral. Cele două litere D, în forma lor ebraică veche, au fost suprapuse, dând astfel naștere semnului numit „Scutul lui David”, hexagrama sub aspectul stelei cu șase colțuri.
Este foarte grăitoare transformarea unui semn al protecției și al regalității din cea mai bună perioadă a evreilor într-un semn al condamnării și al morții. Când evreii au devenit obiectul epurării etnice, „Steaua lui David” era un fel de țintă cusută pe pieptul purtătorului. Nu se mai punea problema dacă acea persoană va deveni victima persecuției, ci doar când se va întâmpla acest lucru.
Cu toate grozăviile lui, Holocaustul a fost învins și oprit. Când nimeni nu mai spera, a venit eliberarea și multe mii de purtători ai semnului ucigaș au făcut din el un simbol al izbăvirii, dar și un semn că nu vor uita niciodată. Este semnul care spune foarte clar că o astfel de grozăvie nu se va mai repeta vreodată cu nimeni.
Nu știm în ce măsură oamenii chiar sunt capabili și dispuși să învețe. Speranța rămâne totuși la Cel care i-a scos din cuptor pe copiii Lui de fiecare dată când mai era nevoie de ei în valea acestei lumi.
De gândit astăzi:
Ai văzut sau ai participat vreodată la persecutarea sau discriminarea cuiva? Ai fost o astfel de victimă? Indiferent de pe ce poziție ai cunoscut acest rău, fă tot ce poți pentru ca el să nu se mai întâmple nimănui în jurul tău.