Războiul de șase zile

Hristos Isus a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu. 1 Timotei 1:15

E cunoscută atmosfera de război având ca subiect Israelul. Războiul de Șase Zile a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe: Egipt, Iordania și Siria. Acest război s-a desfășurat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

Un rol extrem de important în câștigarea războiului l-a avut generalul Moshe Dayan, cel care, la întoarcerea israeliților în Ierusalim, a declarat cu jurământ: „Ne-am întors ca să nu mai plecăm niciodată.” Aceasta este decizia fermă a tuturor evreilor de atunci și până astăzi.

Acest război putea fi evitat, iar temele de negociere și acuzațiile din zilele noastre ar putea să nu mai existe. Conducătorii de atunci ai Israelului au sperat că puterile mondiale ale momentului vor interveni și vor modera rezolvarea abuzului făcut de armata aliată arabă atunci când a blocat calea de acces spre teritoriul israelit dinspre mare. În lipsa unor semne de ajutor, armata încă nerecunoscutului nou stat Israel s-a mobilizat și a rezolvat problema cu toate resursele proprii.

S-a comentat ulterior cu privire la lipsa de promptitudine și de implicare a statelor care puteau preveni o acțiune sângeroasă și la limită.

Din păcate, nu doar în zona politicii globale au loc astfel de ezitări și atitudini indiferente, fals neutre. Se întâmplă aceste lucruri în familii. Se petrec de asemenea în sfera socială, dar și în cercul bisericii, al credinței.

Sunt semnale și strigăte de ajutor pe care le auzim, dar preferăm să adoptăm poziția struțului.

De gândit astăzi:

Când vei auzi un strigăt de ajutor, când vei vedea un abuz petrecându-se lângă tine, nu trece nepăsător și nu lăsa pe cineva să facă greșeli din disperare fără să cauți o modalitate de a te implica sau de a găsi pe cineva în măsură să acorde ajutor.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor