Șase personaje în căutarea unui autor

Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt… vă va învăța toate lucrurile. Ioan 14:26

Luigi Pirandello scrie un scenariu foarte interesant: în timp ce un regizor se pregătea să înceapă repetiția la o piesă de teatru, s-a trezit cu o familie care începe să-și spună povestea ciudată și declară că este în căutarea unui autor care să scrie povestea lor. Regizorul se oferă să asculte și să pună în scenă viața acelei familii, doar că, pe măsură ce asculta povestea, înțelegea că personajele din fața lui aveau în spate o suită de grozăvii pe care, direct sau indirect, le mărturiseau, autoincriminându-se.

Concluzia acestei întâmplări este că foarte rar lucrurile rămân până la sfârșit așa cum erau la prima vedere. Nu poți ști dinainte ce se ascunde după un început interesant al unei povești de viață. Prin urmare, este destul de riscant să îți asumi un contract cu persoane pe care nu le cunoști suficient de bine.

Nu întâmplător în societățile civilizate copiii sunt educați să nu interacționeze și să nu dea crezare persoanelor necunoscute. Chiar și tinerii devin de multe ori victime ale interacțiunii, ale dialogului cu persoane aparent inofensive, uneori chiar cu aparență de oameni aflați în nevoie. Aparenta vulnerabilitate este una dintre metodele de contact ale distribuitorilor de droguri. Ei pornesc de la a obține compătimirea cuiva de bună-credință, pentru ca mai târziu să treacă la șantaj și la forțarea unor compromisuri.

Pentru a fi în deplină siguranță, nu este suficient să te bazezi pe intuiția proprie și pe simțurile tale; e nevoie de mai mult; este necesară o capacitate de precauție, care se dezvoltă și se hrănește din experiența omului cu Duhul lui Dumnezeu. Nimic din capacitățile noastre obișnuite nu este atât de eficace în a pătrunde dincolo de măștile după care se ascund semenii noștri. Nu este o idee bună să-i suspectăm pe toți cei pe care îi întâlnim, însă ceea ce putem să știm sigur e faptul că noi, doar cu înțelepciunea noastră, putem să fim înșelați; acest lucru ne va ajuta să fim precauți. Avem dreptul să căutăm certitudini și să punem sub semnul întrebării ceea ce este nou sau necunoscut în viața noastră.

De gândit astăzi:

Cu adevărat protejat este doar cel ce își bazează deciziile și cunoașterea pe inspirația divină. Călăuzirea Duhului este un dar prețios, pe care îl putem primi dacă îl cerem.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor