Articolul precedentAjutor! Sunt mamă!
  Articolul următorNu poți singur

  Povești în șase cuvinte

  Iată, voi îndrepta spre el pacea ca un râu şi slava neamurilor ca un pârâu ieșit din matcă… şi veți fi purtați în brațe şi dezmierdați pe genunchi. Isaia 66:12

  Există o metodă didactică, psihologică, dar și un exercițiu de comunicare pornind de la metoda Hemingway. Este un exercițiu ușor și constant de imaginație, în care participanții au ca temă să rezume o poveste, în unele cazuri chiar viața lor, în doar șase cuvinte, nici mai mult, nici mai puțin.

  La prima vedere, poate părea ușor, dar cel mai greu lucru pentru noi este să rezumăm în general, darămite să ne rezumăm în câteva cuvinte viața. Este aproape imposibil, cel puțin așa pare la prima încercare. Pentru a putea realiza acest exercițiu, ești obligat să filtrezi toată viața într-un timp scurt, să selectezi evenimentele și realizările tale cele mai importante, iar dintre acestea, să decizi care șase sunt cele mai reprezentative pentru tine.

  Știi care este dificultatea cea mai mare? Ei bine, este efortul de a nu scăpa vreun cuvânt negativ în propoziția vieții tale. Este disperarea cu care, chiar dacă vrem să ne referim la ceva rău, căutăm totuși păstrarea unei imagini avantajoase. Mai este ceva foarte greu de realizat: nu ne putem decide pe baza cărui principiu să dăm mai multă importanță unui fapt decât altuia. Ce ne va pune mai bine în lumină? Ce ne-ar umbri imaginea? Greu de stabilit. Dacă ar trebui să te gândești serios la un epitaf sau la o astfel de poveste, pe care să o scrii tu despre tine, ce crezi că ar trebui spus? Ce crezi că s-ar putea spune? A fost un om darnic sau corect; a fost deșteaptă și frumoasă; a reușit să obțină niște titluri foarte înalte; i-a cunoscut pe toți cei de pe strada sa și a interacționat cu ei etc.

  A existat în perioada de început a bisericii creștine o femeie modestă, despre care întreaga localitate și cei din împrejurimi au declarat în rezumat: ne-a făcut tuturor numai bine. Și aveau cu ei mici obiecte ca dovadă a spuselor lor.

  Tabita nu avea de unde să mai știe ce se spune despre ea, dar, ca o minune și o lecție, parcă Cineva ar fi zis: așa un om ar trebui să mai trăiască o vreme, mai poate primi încă un timp pentru faptele binefăcătoare de care este nevoie. Și, ca răspuns la rugăciunea apostolului Petru, a fost înviată.

  De gândit astăzi:

  Chiar dacă nu-i ușor, scrie-ți azi povestea din șase cuvinte. Este loc de sinceritate, nu trebuie să o faci publică, doar gândește-te la acest lucru.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Carul Mare

  Pasiunea pentru lucruri intangibile poate fi interesantă, dar singurul lucru care ajută este studierea simplității din Sfânta Scriptură, care este atât de limpede, că până și copiii o pot pricepe dacă încep lectura rugându-se.

  Șapte vertebre cervicale

  Într-o lume a necazului și a suferinței, este puțin probabil ca cineva să nu treacă prin experiențe întunecate. Dacă alegem să trecem singuri, vom ieși dărâmați și răniți pentru totdeauna; dacă Îl rugăm pe Dumnezeu să vină cu noi, El ne va da vindecare și ne va scoate mai întăriți din încercările prin care trecem.

  Cele șapte taine

  Vezi în ce măsură credința ta este doar o religie, un tablou fără Mântuitorul tău, și roagă-L să dea viață practicilor tale religioase și să Se implice în fiecare moment al vieții tale.

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...