Povești în șase cuvinte

Iată, voi îndrepta spre el pacea ca un râu şi slava neamurilor ca un pârâu ieșit din matcă… şi veți fi purtați în brațe şi dezmierdați pe genunchi. Isaia 66:12

Există o metodă didactică, psihologică, dar și un exercițiu de comunicare pornind de la metoda Hemingway. Este un exercițiu ușor și constant de imaginație, în care participanții au ca temă să rezume o poveste, în unele cazuri chiar viața lor, în doar șase cuvinte, nici mai mult, nici mai puțin.

La prima vedere, poate părea ușor, dar cel mai greu lucru pentru noi este să rezumăm în general, darămite să ne rezumăm în câteva cuvinte viața. Este aproape imposibil, cel puțin așa pare la prima încercare. Pentru a putea realiza acest exercițiu, ești obligat să filtrezi toată viața într-un timp scurt, să selectezi evenimentele și realizările tale cele mai importante, iar dintre acestea, să decizi care șase sunt cele mai reprezentative pentru tine.

Știi care este dificultatea cea mai mare? Ei bine, este efortul de a nu scăpa vreun cuvânt negativ în propoziția vieții tale. Este disperarea cu care, chiar dacă vrem să ne referim la ceva rău, căutăm totuși păstrarea unei imagini avantajoase. Mai este ceva foarte greu de realizat: nu ne putem decide pe baza cărui principiu să dăm mai multă importanță unui fapt decât altuia. Ce ne va pune mai bine în lumină? Ce ne-ar umbri imaginea? Greu de stabilit. Dacă ar trebui să te gândești serios la un epitaf sau la o astfel de poveste, pe care să o scrii tu despre tine, ce crezi că ar trebui spus? Ce crezi că s-ar putea spune? A fost un om darnic sau corect; a fost deșteaptă și frumoasă; a reușit să obțină niște titluri foarte înalte; i-a cunoscut pe toți cei de pe strada sa și a interacționat cu ei etc.

A existat în perioada de început a bisericii creștine o femeie modestă, despre care întreaga localitate și cei din împrejurimi au declarat în rezumat: ne-a făcut tuturor numai bine. Și aveau cu ei mici obiecte ca dovadă a spuselor lor.

Tabita nu avea de unde să mai știe ce se spune despre ea, dar, ca o minune și o lecție, parcă Cineva ar fi zis: așa un om ar trebui să mai trăiască o vreme, mai poate primi încă un timp pentru faptele binefăcătoare de care este nevoie. Și, ca răspuns la rugăciunea apostolului Petru, a fost înviată.

De gândit astăzi:

Chiar dacă nu-i ușor, scrie-ți azi povestea din șase cuvinte. Este loc de sinceritate, nu trebuie să o faci publică, doar gândește-te la acest lucru.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor