Articolul precedentDumnezeu este dragoste
  Articolul următorCăutați-Mă!

  Metoda celor șase pălării

  Domnul face dreptate şi judecată tuturor celor asupriți. Psalmii 103:6

  Poveștile fantastice sunt pline de obiecte magice care au proprietăți neobișnuite: inele care te fac invizibil, pantofi vrăjiți care îți dau posibilitatea să alergi cu viteza vântului, lanțuri care te fac să devii de neatins etc. De ce nu ar putea exista, să spunem, o pălărie care, dacă ne-o punem pe cap, să ne ajute să producem idei, să evaluăm corect o situație, să găsim soluția la o problemă? Închipuiți-vă! Dacă suntem confuzi, nesiguri, ezitanți, am putea să ne punem pălăria noastră magică și imediat am descoperi ideea potrivită, strategia câștigătoare, acțiunea eficace. Da, într-adevăr, ar fi foarte frumos.

  Aceasta este cunoscută în psihologie ca metoda celor șase pălării. Mecanismul acestei metode e simplu: trebuie să te plasezi pe o altă poziție atunci când te confrunți cu ceva greu de rezolvat, trebuie să abordezi lucrurile din alt unghi decât acela din care faci acest lucru de obicei.

  Noi rămânem aceiași oameni, dar simpla schimbare de poziție are avantajul că descătușează gândirea de niște limite pe care noi înșine le impunem minții noastre. Dumnezeu nu ne-a creat limitați sau încuiați, însă noi am tot restrâns marja de gândire până când am ajuns la o îngustime din care mai facem și titlu de glorie.

  Flexibilitatea este una dintre cele mai prețioase calități ale omului. Se vorbește de faptul că viitorul este al celor flexibili. Flexibilitatea nu înseamnă compromis moral, ci viziune și deschidere spre un orizont mai larg de posibilități.

  Folosim uneori expresia „a fi în pantofii celuilalt” cu sensul de a ne plasa pe poziția celor pe care îi judecăm uneori. De multe ori, Mântuitorul Se așeza pe locul celor slabi și păcătoși, stătea la masă cu ei și Se amesteca printre ei. Nu era nevoie să Se murdărească de păcatul lor, dar le înțelegea nevoile și suferințele, apoi îi putea ajuta mult mai bine.

  De gândit astăzi:

  Dacă nu ești dispus să te pui în locul cuiva, nu ai dreptul să îl judeci în vreun fel. Abia după ce te-ai plasat în situațiile prin care trece și ai luat în considerare contextul în care a făcut sau a spus ceva, abia apoi te poți gândi să emiți păreri și chiar soluții; înainte de acestea, abținerea este reacția înțeleptului.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Carul Mare

  Pasiunea pentru lucruri intangibile poate fi interesantă, dar singurul lucru care ajută este studierea simplității din Sfânta Scriptură, care este atât de limpede, că până și copiii o pot pricepe dacă încep lectura rugându-se.

  Șapte vertebre cervicale

  Într-o lume a necazului și a suferinței, este puțin probabil ca cineva să nu treacă prin experiențe întunecate. Dacă alegem să trecem singuri, vom ieși dărâmați și răniți pentru totdeauna; dacă Îl rugăm pe Dumnezeu să vină cu noi, El ne va da vindecare și ne va scoate mai întăriți din încercările prin care trecem.

  Cele șapte taine

  Vezi în ce măsură credința ta este doar o religie, un tablou fără Mântuitorul tău, și roagă-L să dea viață practicilor tale religioase și să Se implice în fiecare moment al vieții tale.

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...