Articolul precedentPentru binele nostru
  Articolul următorUn ordin de respectat

  Șase grade de separare

  Domnul sprijină pe toți cei ce cad şi îndreaptă pe cei încovoiați. Psalmii 145:14

  Teoria sociologică a celor șase grade de separare spune că oricare dintre noi se află la maximum șase pași de oricare alt om din lume. Adică, prin asocieri de cunoștințe și situații, putem găsi o legătură chiar și cu o persoană aflată în celălalt capăt al globului. De exemplu, dacă aveți un vecin care are o rudă în SUA al cărei soț lucrează la Microsoft, sunteți la șase grade de separare de Bill Gates. N-ați fi crezut, nu? Ca orice teorie, are adepții și opozanții ei, însă, cu toate comentariile aduse, foarte mulți au preluat-o și au dezvoltat alte modele relaționale, convertind-o chiar în șase grade de apropiere.

  Înainte de a descoperi oamenii mersul pe jos și apa caldă, Creatorul lumii a formulat adevărata teorie cu privire la legăturile dintre noi: dacă El S-a declarat Tatăl oamenilor, iar noi suntem copiii Lui, rezultă că noi între noi trebuie să adoptăm atitudinea specifică unor frați și surori. De foarte multe ori, în discursurile și în parabolele Sale, Învățătorul Isus a folosit pentru ceilalți semeni ai noștri denumirea de „frate”. În ochii Lui, suntem la fel de prețioși, ne tratează în mod egal, fără părtinire.

  Doar nouă ni se pare înjositor să ne considerăm pe aceeași treaptă cu cei mai modești sau mai săraci decât noi. Numai noi inventăm categorii, clase, criterii de segregare socială, religioasă etc.

  Unul dintre exercițiile necesare pentru cineva care vrea să facă parte din Împărăția lui Dumnezeu este acela de a învăța egalitatea cu toți semenii săi, acceptarea fără prejudecăți sau aroganță. Dacă cineva nu poate să conviețuiască și să se simtă plăcut în prezența celorlalți, cum ar putea să fie altfel dincolo? Nimeni nu va apăsa un buton de formatare pentru sentimentele noastre, ca să putem fi potriviți în acele condiții. Printre rolurile pe care le are biserica în această lume este și acela de a ne forma deprinderi în această privință.

  De gândit astăzi:

  Fă un mic test. Alcătuiește în minte o listă cu persoanele pe care nu le suporți prea ușor. Gândește-te ce ar trebui să schimbi în mintea sau inima ta pentru ca ele să capete un alt statut, mai apropiat și amical. Începe cu lucrurile simple pe care crezi că le-ai putea face și vei observa imediat schimbările în bine.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Carul Mare

  Pasiunea pentru lucruri intangibile poate fi interesantă, dar singurul lucru care ajută este studierea simplității din Sfânta Scriptură, care este atât de limpede, că până și copiii o pot pricepe dacă încep lectura rugându-se.

  Șapte vertebre cervicale

  Într-o lume a necazului și a suferinței, este puțin probabil ca cineva să nu treacă prin experiențe întunecate. Dacă alegem să trecem singuri, vom ieși dărâmați și răniți pentru totdeauna; dacă Îl rugăm pe Dumnezeu să vină cu noi, El ne va da vindecare și ne va scoate mai întăriți din încercările prin care trecem.

  Cele șapte taine

  Vezi în ce măsură credința ta este doar o religie, un tablou fără Mântuitorul tău, și roagă-L să dea viață practicilor tale religioase și să Se implice în fiecare moment al vieții tale.

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...