Articolul precedentRăspuns la rugăciune
  Articolul următorAproape și în strâmtorare

  Șapte ani de acasă

  Ascultați-mă…! Încredeți-vă în Domnul Dumnezeul vostru şi veți fi întăriți; încredeți-vă în prorocii Lui, şi veți izbuti. 2 Cronici 20:20

  Când vedem la cineva un comportament ce lasă de dorit, descriem acest lucru printr-o expresie consacrată. Spunem că îi lipsesc cei șapte ani de acasă. Deși expresia există în mai multe culturi, fiecare limbă a adus ceva particular și, în fiecare loc, sensul poate îmbrăca diferite nuanțe.

  În general, cel puțin pe vremea la care a fost „lansată” expresia, vârsta la care un copil mergea la școală era de șapte ani. În perioada de viață anterioară școlii, se presupunea că un copil ar fi trebuit să învețe regulile unui comportament civilizat și cele ale bunului-simț. Evident că responsabilitatea principală le revenea părinților, chiar și în casele celor mai bogați, unde educația trebuia făcută de un părinte cel puțin.

  Biblia spune: „Învață pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea.”

  În sine, expresia „nu are cei șapte ani de-acasă” este un reproș; unul îndreptat mai ales spre părinții celui ce se comportă necivilizat sau lipsit de respect în societate.

  Într-un anume fel, școala se consideră scutită de a face educație elementară unui copil și se rezumă doar la a transmite informație, cunoștințe.

  Dincolo de o dezbatere despre filozofia educației, să ne gândim la noi. Ce anume din ceea ce fac ar putea să-mi atragă o etichetă de om necivilizat? Mă pot considera eu însumi responsabil de educația mea, chiar dacă nu am primit una potrivită la vârsta copilăriei? Ar fi cam nedrept să plasăm toată responsabilitatea pe doar cei câțiva ani de început, iar apoi să ne considerăm liberi de a avea un comportament discutabil, nu-i așa?

  De gândit astăzi:

  Dumnezeu a pus în noi acele elemente personale prin care ne putem ghida într-o viață potrivită și frumoasă. Avem un cuget pe care trebuie să-l păstrăm curat; avem o conștiință care ne vorbește despre ce e drept; avem bunul-simț pe care noi suntem datori să-l cultivăm.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Publicate astăzi

  Picaj

  Abuzezi de darul lui Dumnezeu de fiecare dată când lași pe oricine altcineva sau orice altceva în afară de Dumnezeu să te controleze.

  Un ucenic al lui Isus

  Matei a luat hotărârea pentru el, dar ce vom face noi când Isus ne atinge inima cu dragostea și mila Sa și spune: „Urmează-Mă”?

  Sfânt al lui Israel

  Conducătorii evrei nu L-au iubit pe Dumnezeu, de aceea s-au despărțit de El și I-au respins toate propunerile de soluționare corectă. Domnul Hristos, Preaiubitul lui Dumnezeu, a venit să revendice drepturile Proprietarului viei, dar gospodarii L-au tratat cu un dispreț evident. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am încercat să înăbuș vocea lui Isus pentru că mustra un anumit păcat preferat din viața mea? Există vreo diferență între mine și mulțimea care striga: „Răstignește-L”?

  A lélek kardja

  „Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde." Ef 6:17Isten...

  Rugaciunea

  ”Rugați-vă neîncetat” 1 Tesaloniceni 5. 17Rugăciunea este ca escaladatul munților. Munții... masivi, impunători, frumoși. În vechime,...