El l-a găsit într-un ținut pustiu, într-o singurătate plină de urlete înfricoșate; l-a înconjurat, l-a îngrijit şi l-a păzit ca lumina ochiului Lui. Deuteronomul 32:10
Pictura, sculptura, arhitectura, muzica, dansul, literatura și cinematografia. La început, doar șase dintre acestea erau considerate arte, acesta fiind motivul pentru care cinematografia este numită și a șaptea artă. Evident că, într-un anume fel, orice domeniu al vieții poate fi practicat și dezvoltat în așa fel încât să ajungă la nivel de artă. Mecanica și programarea digitală pot fi făcute atât de minuțios, încât să rezulte ceva spectaculos.
În ce privește manifestarea de astăzi a artelor, se pare că ultima apărută a câștigat foarte mult teren și a devenit aproape omniprezentă, chiar dominantă în raport cu celelalte. Cinematografia (cu derivatele ei – televiziunea, producțiile media, rețele de difuzare on-line) a preluat destul de mult din conținutul celorlalte arte și a devenit un fel de distribuitor. Deși inițial cinematografia trebuia să fie arta de a transpune o idee sau un scenariu de viață în ceva comprimat și amplificat de efecte audio-vizuale, pe parcurs a devenit mai mult un formator de gusturi, un promotor de gesturi și manifestări. Profitând de dinamica specifică, a transformat aproape orice într-un model. Totul ar fi fost foarte bine dacă într-un timp foarte scurt această artă nu ar fi devenit apanajul celor cu foarte mulți bani și, în final, a ajuns să reprezinte interesele celor din spatele ei.
În multe situații, cea de-a șaptea artă nu este decât un promotor de idoli, transformând și urâțenia în vedetă, și crima în soluție socială, și imoralitatea în model de viață.
În perioada de dinainte de potop, Dumnezeu privea la om și la întocmirile lui și a regretat că îl făcuse, mirându-Se de felul în care acesta a reușit să pervertească tot ce a atins. Mulți dintre creatorii adevărați de cinematografie și de media vizuală tânjesc după vremurile când moralitatea, estetica și bunul-simț erau principii indiscutabile.
De gândit astăzi:
Nu uita că tot ce vezi și asculți te influențează profund! Chiar dacă ești surprins de scene sau imagini cu impact imoral sau violent, poți folosi telecomanda sau mouse-ul și te poți îndepărta de zona periculoasă, iar pentru viitor poți pune un semn de atenție la canalele respective. Este mult mai ușor să te îndepărtezi din prima decât să te lupți să scapi din capcană mai târziu.