Articolul precedentGrija absolută a lui Dumnezeu
  Articolul următorBagaje inutile

  Șapte arte

  El l-a găsit într-un ținut pustiu, într-o singurătate plină de urlete înfricoșate; l-a înconjurat, l-a îngrijit şi l-a păzit ca lumina ochiului Lui. Deuteronomul 32:10

  Pictura, sculptura, arhitectura, muzica, dansul, literatura și cinematografia. La început, doar șase dintre acestea erau considerate arte, acesta fiind motivul pentru care cinematografia este numită și a șaptea artă. Evident că, într-un anume fel, orice domeniu al vieții poate fi practicat și dezvoltat în așa fel încât să ajungă la nivel de artă. Mecanica și programarea digitală pot fi făcute atât de minuțios, încât să rezulte ceva spectaculos.

  În ce privește manifestarea de astăzi a artelor, se pare că ultima apărută a câștigat foarte mult teren și a devenit aproape omniprezentă, chiar dominantă în raport cu celelalte. Cinematografia (cu derivatele ei – televiziunea, producțiile media, rețele de difuzare on-line) a preluat destul de mult din conținutul celorlalte arte și a devenit un fel de distribuitor. Deși inițial cinematografia trebuia să fie arta de a transpune o idee sau un scenariu de viață în ceva comprimat și amplificat de efecte audio-vizuale, pe parcurs a devenit mai mult un formator de gusturi, un promotor de gesturi și manifestări. Profitând de dinamica specifică, a transformat aproape orice într-un model. Totul ar fi fost foarte bine dacă într-un timp foarte scurt această artă nu ar fi devenit apanajul celor cu foarte mulți bani și, în final, a ajuns să reprezinte interesele celor din spatele ei.

  În multe situații, cea de-a șaptea artă nu este decât un promotor de idoli, transformând și urâțenia în vedetă, și crima în soluție socială, și imoralitatea în model de viață.

  În perioada de dinainte de potop, Dumnezeu privea la om și la întocmirile lui și a regretat că îl făcuse, mirându-Se de felul în care acesta a reușit să pervertească tot ce a atins. Mulți dintre creatorii adevărați de cinematografie și de media vizuală tânjesc după vremurile când moralitatea, estetica și bunul-simț erau principii indiscutabile.

  De gândit astăzi:

  Nu uita că tot ce vezi și asculți te influențează profund! Chiar dacă ești surprins de scene sau imagini cu impact imoral sau violent, poți folosi telecomanda sau mouse-ul și te poți îndepărta de zona periculoasă, iar pentru viitor poți pune un semn de atenție la canalele respective. Este mult mai ușor să te îndepărtezi din prima decât să te lupți să scapi din capcană mai târziu.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Biroul directorului

  Să nu îți fie teamă să te duci la Dumnezeu. Ușa Lui este întotdeauna deschisă. Isus a deschis-o cu sângele Lui.

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....