Articolul precedentFii lumină!
  Articolul următorOdihna

  Șapte coline celebre

  Domnul te va face să fii cap şi nu coadă; dacă vei asculta de poruncile Domnului. Deuteronomul 28:13

  Cele șapte coline ale Romei sunt șapte dealuri situate la est de râul Tibru, în zona capitalei italiene de astăzi. Ele au un rol deosebit de important în mitologia, religia și politica Romei antice. Prin tradiție, orașul a fost fondat de Romulus pe dealul Palatin.

  A mai existat o colină separată, care nu este cuprinsă în lista celor șapte coline (colle Velia), netezită în secolul al XX-lea, pentru deschiderea drumului spre forul imperial.

  Mândria că orașul-capitală este zidit pe șapte coline alimenta în orgoliul romanilor de odinioară ideea că cetatea ridicată de ei este eternă și invincibilă. O făcuseră tocmai cu gândul că e mai aproape de zei. Din Roma se cobora pe oricare dintre ieșiri ai fi vrut să pleci, așa cum era și un gest de umilință să urci atunci când te apropiai de porțile ei. Privită din depărtare, transmitea maiestate și hrănea sentimentul de superioritate. Ironia istoriei face ca măreața Romă eternă să fi fost distrusă nu de oștirile venite din exterior, ci chiar de un nebun de împărat din interiorul zidurilor ei. Practic, distrugerea cetății de pe cele șapte coline a venit chiar din vârful ei.

  Este o lecție interesantă: oricât de intangibilă ar părea o construcție umană și oricât de sus ar fi plasată în realitate sau în viziunea privitorilor, distrugerea poate veni de acolo de unde te aștepți mai puțin. Orgoliul nu ține loc de siguranță, dimpotrivă, este cel mai mare dușman al ei. Măreția aparentă nu oprește ieșirea la iveală a unei vulnerabilități ascunse.

  În acest sens, prin cuvântul profetului Ieremia, Dumnezeu vorbește despre inima omului și afirmă că „inima este nespus de înșelătoare și deznădăjduit de rea. Cine poate s-o cunoască?”

  De gândit astăzi:

  Nu face din realizările tale, oricât de înalte, motiv de mândrie și de siguranță falsă. Lasă loc modestiei care depinde mereu de bunătatea și ocrotirea lui Dumnezeu.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...