Articolul precedentLecția de geografie
  Articolul următorCel mai mare motiv de bucurie

  Alte șapte coline

  Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse şi desfătări veșnice, în dreapta Ta. Psalmii 16:11

  Tradiția locală pretinde că municipiul Iași a fost construit pe șapte coline (dealuri). În Iași, fiecare colină este populată cu monumente, edificii religioase sau parcuri: Dealul Breazu – Biserica Nașterea Maicii Domnului; Dealul Bucium – Mănăstirea Bucium; Dealul Cetățuia – Mănăstirea Hlincea, Mănăstirea Cetățuia; Dealul Copou – Mănăstirea Podgoria Copou; Dealul Galata – Mănăstirea Galata; Dealul Repedea – Rezervația Repedea; Dealul Șorogari – Sit arheologic (Ivănești).

  Multe alte orașe ale lumii au tradiții similare. Despre Roma și Constantinopol, de exemplu, se spune că au fost construite tot pe șapte coline.

  În Antichitate, exista dorința de a construi cât mai sus, iar acest lucru se datora în special nevoii de securitate; o cetate pe un teren ridicat era mai greu de cucerit. În epoca modernă, au fost preferate zonele de șes, mai ales pentru că era mai ușor de realizat alimentarea cu apă și era ușor să construiești infrastructură rutieră etc.

  Biblia vorbește despre ridicarea cetăților pe locuri înalte. Era împotriva firii să construiești în locuri ușor accesibile, fiindcă te expuneai oricărui dușman.

  Este o parabolă în acest lucru: orice este ușor de construit este și ușor de cucerit. Ruinele ascund orașe construite pe câmpie, cetățile de pe stâncă au rezistat mult mai mult, unele dintre ele chiar și până astăzi.

  Ideea este că, deși suntem tentați să începem proiecte facile, adevărata satisfacție vine din cele pe care le realizăm cu oarecare efort și pentru care depășim obstacole.

  De gândit astăzi:

  Urcă munții pe care nu-i urcă nimeni sau doar puțini. Vei găsi mai puțin „gunoi”, vei avea bucuria să vezi priveliști încă nealterate de ceilalți și vei avea satisfacția unui lucru personal, în felul tău și pe baza efortului de a face ceva original, nu chiar la îndemâna oricui.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Biroul directorului

  Să nu îți fie teamă să te duci la Dumnezeu. Ușa Lui este întotdeauna deschisă. Isus a deschis-o cu sângele Lui.

  Publicate astăzi

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  De ce cântă păsările din colivie

  Poate în colivia acestei lumi este întuneric, dar eu încă am un cântec pe care trebuie să îl cânt și îl voi cânta. Sper ca acest lucru să te inspire fie să îți găsești vocea, fie să o eliberezi.

  Împărat al cerului

  Hristos a vorbit cu o putere care i-a zguduit pe oameni ca o furtună puternică. „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune», dar voi ați făcut din ea o peșteră de tâlhari.” Glasul Lui a sunat ca o trâmbiță în Templu. GÂNDESC MAI DEPARTE Când am simțit și eu indignarea sfântă manifestată de Isus în Templu?

  A mennyei örökség

  „Romolhatatlan, szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számunkra.” (1Pt 1:4)Krisztus éppen tanított,...

  Cine Ești ?

  Atunci i-au zis: „Dar cine ești? Ca să dăm un răspuns celor ce ne-au trimis....