Îmi vei arăta cărarea vieții; înaintea Feței Tale sunt bucurii nespuse şi desfătări veșnice, în dreapta Ta. Psalmii 16:11
Tradiția locală pretinde că municipiul Iași a fost construit pe șapte coline (dealuri). În Iași, fiecare colină este populată cu monumente, edificii religioase sau parcuri: Dealul Breazu – Biserica Nașterea Maicii Domnului; Dealul Bucium – Mănăstirea Bucium; Dealul Cetățuia – Mănăstirea Hlincea, Mănăstirea Cetățuia; Dealul Copou – Mănăstirea Podgoria Copou; Dealul Galata – Mănăstirea Galata; Dealul Repedea – Rezervația Repedea; Dealul Șorogari – Sit arheologic (Ivănești).
Multe alte orașe ale lumii au tradiții similare. Despre Roma și Constantinopol, de exemplu, se spune că au fost construite tot pe șapte coline.
În Antichitate, exista dorința de a construi cât mai sus, iar acest lucru se datora în special nevoii de securitate; o cetate pe un teren ridicat era mai greu de cucerit. În epoca modernă, au fost preferate zonele de șes, mai ales pentru că era mai ușor de realizat alimentarea cu apă și era ușor să construiești infrastructură rutieră etc.
Biblia vorbește despre ridicarea cetăților pe locuri înalte. Era împotriva firii să construiești în locuri ușor accesibile, fiindcă te expuneai oricărui dușman.
Este o parabolă în acest lucru: orice este ușor de construit este și ușor de cucerit. Ruinele ascund orașe construite pe câmpie, cetățile de pe stâncă au rezistat mult mai mult, unele dintre ele chiar și până astăzi.
Ideea este că, deși suntem tentați să începem proiecte facile, adevărata satisfacție vine din cele pe care le realizăm cu oarecare efort și pentru care depășim obstacole.
De gândit astăzi:
Urcă munții pe care nu-i urcă nimeni sau doar puțini. Vei găsi mai puțin „gunoi”, vei avea bucuria să vezi priveliști încă nealterate de ceilalți și vei avea satisfacția unui lucru personal, în felul tău și pe baza efortului de a face ceva original, nu chiar la îndemâna oricui.