Oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. Ioel 2:32
Carul Mare este un asterism de șapte stele care a fost recunoscut din toate timpurile ca o grupare distinctă de stele. Stelele care îl constituie sunt cele șapte mai strălucitoare din constelația Ursa Mare.
Romanii denumeau această grupare de stele septentrion. În latină, septemtriones semnifică „cei șapte boi”. Asterismul era altădată o constelație de sine stătătoare, denumită „constelația celor șapte boi”.
Termenul „septentrion” este un sinonim învechit al cuvântului „nord”, făcând referire la această constelație, care le indica romanilor nordul. Carul Mare este un element ceresc semnificativ, care ne permite să găsim cu ușurință pe cerul înstelat Steaua Polară din emisfera nordică (Polaris).
Fascinația pentru bolta cerului și astronomie a fost mereu prezentă în mintea omului. Curiozitatea, dar și inexplicabilul de dincolo de orizontul nostru limitat l-au făcut pe om să adopte uneori o atitudine de teamă și chiar de închinare la astre. Biblia vorbește de multe cazuri când israeliții, nu doar păgânii, au ridicat monumente și altare dedicate unor zeități imaginare, astrologice. S-a dezvoltat și o pseudoștiință a citirii în stele. Pe vremea lui Daniel, acești cititori în stele reprezentau un departament al statului, aveau rang de consilieri, deși erau niște simpli vrăjitori. Acești vrăjitori pretindeau că se pricep la toate domeniile. Din acest motiv, Dumnezeu le-a servit o lecție usturătoare, aproape de moarte, când nu au știut să deslușească simbolistica visului avut de Nebucadnețar și uitat cu desăvârșire.
În predicile Sale adresate fariseilor fățarnici, Mântuitorul i-a mustrat pe aceștia pentru aroganța lor, pentru faptul de a pretinde că ei cunosc fața cerului. Reproșul era că ei, în loc să vadă mesajele clare de chemare la pocăință, se preocupau cu studii imposibile prin galaxii.
De gândit astăzi:
Pasiunea pentru lucruri intangibile poate fi interesantă, dar singurul lucru care ajută este studierea simplității din Sfânta Scriptură, care este atât de limpede, că până și copiii o pot pricepe dacă încep lectura rugându-se.