Articolul precedentFiul și soarele
  Articolul următorPace în necazuri

  Carul Mare

  Oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. Ioel 2:32

  Carul Mare este un asterism de șapte stele care a fost recunoscut din toate timpurile ca o grupare distinctă de stele. Stelele care îl constituie sunt cele șapte mai strălucitoare din constelația Ursa Mare.

  Romanii denumeau această grupare de stele septentrion. În latină, septemtriones semnifică „cei șapte boi”. Asterismul era altădată o constelație de sine stătătoare, denumită „constelația celor șapte boi”.

  Termenul „septentrion” este un sinonim învechit al cuvântului „nord”, făcând referire la această constelație, care le indica romanilor nordul. Carul Mare este un element ceresc semnificativ, care ne permite să găsim cu ușurință pe cerul înstelat Steaua Polară din emisfera nordică (Polaris).

  Fascinația pentru bolta cerului și astronomie a fost mereu prezentă în mintea omului. Curiozitatea, dar și inexplicabilul de dincolo de orizontul nostru limitat l-au făcut pe om să adopte uneori o atitudine de teamă și chiar de închinare la astre. Biblia vorbește de multe cazuri când israeliții, nu doar păgânii, au ridicat monumente și altare dedicate unor zeități imaginare, astrologice. S-a dezvoltat și o pseudoștiință a citirii în stele. Pe vremea lui Daniel, acești cititori în stele reprezentau un departament al statului, aveau rang de consilieri, deși erau niște simpli vrăjitori. Acești vrăjitori pretindeau că se pricep la toate domeniile. Din acest motiv, Dumnezeu le-a servit o lecție usturătoare, aproape de moarte, când nu au știut să deslușească simbolistica visului avut de Nebucadnețar și uitat cu desăvârșire.

  În predicile Sale adresate fariseilor fățarnici, Mântuitorul i-a mustrat pe aceștia pentru aroganța lor, pentru faptul de a pretinde că ei cunosc fața cerului. Reproșul era că ei, în loc să vadă mesajele clare de chemare la pocăință, se preocupau cu studii imposibile prin galaxii.

  De gândit astăzi:

  Pasiunea pentru lucruri intangibile poate fi interesantă, dar singurul lucru care ajută este studierea simplității din Sfânta Scriptură, care este atât de limpede, că până și copiii o pot pricepe dacă încep lectura rugându-se.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...