Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru în veci de veci; El va fi călăuza noastră până la moarte. Psalmii 48:14
Sfeșnicul cu șapte brațe, acela din Sanctuar sau din Templu, a devenit principalul simbol evreiesc. Este descris prima oară în Exodul (25:31-38), unde Dumnezeu îi dă lui Moise instrucțiuni detaliate pentru confecționarea sa: „Să faci un sfeșnic de aur curat; sfeșnicul acesta să fie făcut din aur bătut: piciorul, fusul, potirașele, gămălioarele și florile lui să fie dintr-o bucată. Din laturile lui să iasă șase brațe; trei brațe ale sfeșnicului dintr-o parte și trei brațe ale sfeșnicului din cealaltă parte.” Acest obiect-simbol mai este cunoscut și ca „Menorah”. Simbolistica acestui obiect sfânt este foarte bogată și plină de lecții. Sfeșnicul din aur compact, bine lustruit și realizat cu ajutorul bătăilor de ciocan reprezintă biserica, poporul lui Dumnezeu de pe pământ, care a devenit tot mai strălucitoare după fiecare lovitură. Asemenea aurului care nu se alterează din pricina factorilor externi, așa trebuie să fie și biserica. Lumina care este și vine de la sfeșnic Îl reprezintă pe Domnul Isus, care S-a declarat pe Sine „Lumina lumii”, iar untdelemnul, care păstrează vie această lumină, Îl reprezintă pe Duhul Sfânt.
Rolul pe care îl avea sfeșnicul în Sanctuar era de unică lumină prezentă acolo. În Sanctuar nu exista dușumea pe jos, nu exista nicio fereastră. Serviciul din Sanctuar se desfășura doar la lumina de la sfeșnic. În acest lucru există o simbolistică foarte importantă: adevărata și singura lumină pentru om este cea care vine de la Dumnezeu. Orice altă lumină era nu doar inutilă, ci și nesfântă, aducătoare de moarte.
De gândit astăzi:
„Lumina a ieșit”, zice Scriptura și ea poate fi văzută de toți oamenii. Odată ce Mântuitorul a venit în lumea noastră și a oferit modelul Său de viață, nimeni nu mai trebuie să rămână în întuneric, dar nici nu mai trebuie să își caute scuze; oricine vrea poate să cunoască adevărul. În orice casă există cel puțin o Carte Sfântă, care poate fi citită și care poate arăta drumul spre mântuire. Nu vede lumina doar acela care alege să fie orb!