Articolul precedentA durut atât de tare!
  Articolul următor„Nu poți fără El!”

  Porunca a opta

  Bunătatea Domnului ține în veci pentru cei ce se tem de El şi îndurarea Lui… pentru cei ce păzesc legământul Lui. Psalmii 103:17

  „Să nu furi” – cea mai scurtă poruncă de pe tablele Legii. Este însă una dintre cele mai încălcate dintre legile existente. Această poruncă poate fi încălcată în diferite feluri. Pe lângă furtul clasic, adică a-ți însuși un lucru ce nu este al tău, se poate fura la nivel intelectual sau moral. Poți fura ideile cuiva sau poți fura bunul lui nume, reputația. Se vorbește uneori și de un furt sentimental, cu referire la adulți care profită de lipsa de experiență ori de naivitate și obțin sentimente nepotrivite de la copii minori.

  Biblia se pronunță foarte clar împotriva furtului și sunt stabilite, cel puțin în legislația poporului Israel, pedepse destul de aspre. Astăzi există țări unde pedeapsa pentru furt este tăierea brațului drept.

  Furtul are mai multe componente: o componentă materială, paguba financiară – obiectul furat valorează ceva; o altă componentă este cea psihologică, fiindcă omul de la care s-a furat ceva devine anxios, nesigur și, de cele mai multe ori, bănuitor, suspectează pe oricine. Nu întâmplător s-a formulat o expresie cunoscută „hoțul este cu un păcat, iar păgubitul, cu mai multe”.

  Când cineva fură, o face conștient, nu din greșeală, din lipsă de atenție, ci, în mod voit, a luat o decizie clară. Prin urmare, păcatul este cu atât mai grav. Dar să ne gândim puțin și la furtul de proprietate morală și intelectuală. Probabil asculți muzică, nu? Ai plătit ceva pentru ea? Probabil că postezi diferite producții media. Ai măcar decența de a preciza sursa/autorul?

  Ți s-a întâmplat vreodată să lași semne de întrebare în dreptul unui coleg sau al altei persoane, deși tu știai clar că acea persoană nu este vinovată? Chiar și atunci când tăcem în loc să vorbim în apărarea cuiva, noi putem fi hoți de reputație. Cei care fură nu vor să se așeze în locul păgubitului și să vadă cât de mult rău fac. Despre hoți se spune pe bună dreptate că sunt oameni fără inimă.

  De gândit astăzi:

  Nu este un lucru nesemnificativ când știrbești bunul nume al cuiva și este deosebit de important să nu tăcem când cineva este discreditat pe nedrept sau fără argumente solide. Tăcerea poate fi un hoț.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...