Bunătatea Domnului ține în veci pentru cei ce se tem de El şi îndurarea Lui… pentru cei ce păzesc legământul Lui. Psalmii 103:17
„Să nu furi” – cea mai scurtă poruncă de pe tablele Legii. Este însă una dintre cele mai încălcate dintre legile existente. Această poruncă poate fi încălcată în diferite feluri. Pe lângă furtul clasic, adică a-ți însuși un lucru ce nu este al tău, se poate fura la nivel intelectual sau moral. Poți fura ideile cuiva sau poți fura bunul lui nume, reputația. Se vorbește uneori și de un furt sentimental, cu referire la adulți care profită de lipsa de experiență ori de naivitate și obțin sentimente nepotrivite de la copii minori.
Biblia se pronunță foarte clar împotriva furtului și sunt stabilite, cel puțin în legislația poporului Israel, pedepse destul de aspre. Astăzi există țări unde pedeapsa pentru furt este tăierea brațului drept.
Furtul are mai multe componente: o componentă materială, paguba financiară – obiectul furat valorează ceva; o altă componentă este cea psihologică, fiindcă omul de la care s-a furat ceva devine anxios, nesigur și, de cele mai multe ori, bănuitor, suspectează pe oricine. Nu întâmplător s-a formulat o expresie cunoscută „hoțul este cu un păcat, iar păgubitul, cu mai multe”.
Când cineva fură, o face conștient, nu din greșeală, din lipsă de atenție, ci, în mod voit, a luat o decizie clară. Prin urmare, păcatul este cu atât mai grav. Dar să ne gândim puțin și la furtul de proprietate morală și intelectuală. Probabil asculți muzică, nu? Ai plătit ceva pentru ea? Probabil că postezi diferite producții media. Ai măcar decența de a preciza sursa/autorul?
Ți s-a întâmplat vreodată să lași semne de întrebare în dreptul unui coleg sau al altei persoane, deși tu știai clar că acea persoană nu este vinovată? Chiar și atunci când tăcem în loc să vorbim în apărarea cuiva, noi putem fi hoți de reputație. Cei care fură nu vor să se așeze în locul păgubitului și să vadă cât de mult rău fac. Despre hoți se spune pe bună dreptate că sunt oameni fără inimă.
De gândit astăzi:
Nu este un lucru nesemnificativ când știrbești bunul nume al cuiva și este deosebit de important să nu tăcem când cineva este discreditat pe nedrept sau fără argumente solide. Tăcerea poate fi un hoț.