Articolul precedentA durut atât de tare!
  Articolul următor„Nu poți fără El!”

  Porunca a opta

  Bunătatea Domnului ține în veci pentru cei ce se tem de El şi îndurarea Lui… pentru cei ce păzesc legământul Lui. Psalmii 103:17

  „Să nu furi” – cea mai scurtă poruncă de pe tablele Legii. Este însă una dintre cele mai încălcate dintre legile existente. Această poruncă poate fi încălcată în diferite feluri. Pe lângă furtul clasic, adică a-ți însuși un lucru ce nu este al tău, se poate fura la nivel intelectual sau moral. Poți fura ideile cuiva sau poți fura bunul lui nume, reputația. Se vorbește uneori și de un furt sentimental, cu referire la adulți care profită de lipsa de experiență ori de naivitate și obțin sentimente nepotrivite de la copii minori.

  Biblia se pronunță foarte clar împotriva furtului și sunt stabilite, cel puțin în legislația poporului Israel, pedepse destul de aspre. Astăzi există țări unde pedeapsa pentru furt este tăierea brațului drept.

  Furtul are mai multe componente: o componentă materială, paguba financiară – obiectul furat valorează ceva; o altă componentă este cea psihologică, fiindcă omul de la care s-a furat ceva devine anxios, nesigur și, de cele mai multe ori, bănuitor, suspectează pe oricine. Nu întâmplător s-a formulat o expresie cunoscută „hoțul este cu un păcat, iar păgubitul, cu mai multe”.

  Când cineva fură, o face conștient, nu din greșeală, din lipsă de atenție, ci, în mod voit, a luat o decizie clară. Prin urmare, păcatul este cu atât mai grav. Dar să ne gândim puțin și la furtul de proprietate morală și intelectuală. Probabil asculți muzică, nu? Ai plătit ceva pentru ea? Probabil că postezi diferite producții media. Ai măcar decența de a preciza sursa/autorul?

  Ți s-a întâmplat vreodată să lași semne de întrebare în dreptul unui coleg sau al altei persoane, deși tu știai clar că acea persoană nu este vinovată? Chiar și atunci când tăcem în loc să vorbim în apărarea cuiva, noi putem fi hoți de reputație. Cei care fură nu vor să se așeze în locul păgubitului și să vadă cât de mult rău fac. Despre hoți se spune pe bună dreptate că sunt oameni fără inimă.

  De gândit astăzi:

  Nu este un lucru nesemnificativ când știrbești bunul nume al cuiva și este deosebit de important să nu tăcem când cineva este discreditat pe nedrept sau fără argumente solide. Tăcerea poate fi un hoț.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Nouă victorii finale

  Știi care este cea mai mare știre pentru astăzi? Este faptul că Mântuitorul Isus nu este doar un antrenor, ci El face parte din echipă, vine cu noi pe terenul de luptă al vieții noastre. Nu are cum să ne scape victoria deplină. Permite-I doar să facă parte din viața și din planurile tale în fiecare zi.

  Nouă lângă Kobe Bryant

  Nu ieșirea din zona de influență a lui Dumnezeu este soluția, ci părăsirea cât mai grabnică a zonei de pericol în care este Satana. Dumnezeu nu vrea să ne limiteze, ci să ne conducă, să ne ghideze în siguranță prin viață.

  Cele nouă cercuri ale infernului

  Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem în vedere sunt iubirea și dreptatea lui Dumnezeu. El nu va permite niciodată o nedreptate sau o suferință nevindecătoare în dreptul copiilor Săi. Ce părinte ar fi fericit dacă și-ar vedea copilul chinuit o veșnicie? Tatăl din cer este mai presus decât orice tată.

  Publicate astăzi

  Spitalul numărul 9

  Există și o formă foarte pozitivă de nebunie – nebunia pentru Dumnezeu și pentru Evanghelie. Apostolul Pavel prefera ca oamenii să îl considere nebun când vorbea despre Mântuitorul lui, dar să știe că, în ochii lui Dumnezeu, el este văzut ca un slujitor înțelept și dedicat în totalitate.

  Discuția de la prânz

  Isus este la fiecare masă cu tine. El cântă cu vocea și la instrumente; El folosește pe oricine. Calitățile sonice ale vocii și ale pianului vor atrage bărbați și femei să Îl cunoască pe Împăratul nostru care Se întoarce curând.

  Lefteră, dar fericită

  Dumnezeu ne dăduse o dovadă indiscutabilă a grijii Sale. Trebuie să ne aducem aminte că, atât în vremuri bune, cât şi în vremuri grele, Dumnezeu este întotdeauna de partea noastră. Să îi recunoaştem bunătatea şi să-L lăudăm cu bucurie!

  Un ajutor neașteptat

  Doamne, ajută-mă să fiu și eu un Barnaba pentru vreun tânăr neacceptat de lângă mine! PROVOCARE: Oferă-le încurajare și o mână întinsă tinerilor din biserica ta și îndeamnă-i și pe alții să te urmeze în acest demers!

  Éjjel és nappal Istenhez kiáltanak

  „És elküldettek a levelek futárok által a király minden tartományába, hogy kipusztítsák, megöljék és megsemmisítsék...