Articolul precedentDupă ce nu voi mai fi
  Articolul următorIncomparabilul Isus

  Covrigul în formă de opt

  Pune-ți nădejdea în Domnul, căci la Domnul este îndurarea şi la El este belșug de răscumpărare! Psalmii 130:7

  Inițial, covrigul a căpătat forma lui opt, ca o sugestie că trebuie servit la micul dejun (adică în jur de ora opt dimineața). După ce un timp destul de îndelungat a fost mai mult al săracilor și al copiilor, covrigul a devenit simbolul unor sărbători și a reintrat și în casa bogaților. Pentru că e o hrană foarte simplă, brutarii sau gospodinele îi păstrează forma, ca să fie mai interesant. Un covrig nu este cu nimic diferit de o baghetă făcută din același aluat, însă este mai vandabil și atrăgător. Între timp, a apărut o expresie cu mult tâlc – se spune despre cineva că primește gaura de la covrig, adică nimic. Expresia are în ea înțelepciunea populară, fiindcă nu-i o mare filozofie să înțelegi sensul, însă realitatea din spatele expresiei este interesantă. Este vorba despre acele bătălii pe care le ducem pentru ținte false, nedefinite. Spre exemplu, ne împrumutăm de foarte mulți bani pentru o perioadă lungă și cumpărăm o mașină de firmă scumpă de tot, pentru ca, într-un timp foarte scurt, să realizăm că acea mașină nu face nimic în plus față de una de câteva ori mai ieftină, dar nu atât de renumită. Acest lucru se aplică la cumpărarea hainelor, a dispozitivelor electronice, a vacanțelor și așa mai departe. În prea puține cazuri ceea ce poartă o marcă este calitativ sau durabil pe măsura prețului. Însă, în prezent, este importantă eticheta, acel mic semn care transformă o cârpă sau o sacoșă de rafie într-un element de lux; acea emblemă care îți vinde o caroserie din tabla cea mai oxidabilă cu un motor făcut în țări din lumea a treia și cu volan făcut în România, dar sub renume ce atrage pe oricine. Gaura de la covrig este câștigul fițosului, al orgoliosului căruia îi place să epateze. Dar aceste „calități” au prețul lor, care e foarte mare.

  Un exterior plăcut al unui obiect sau al unei persoane nu exclude calități interioare, dar ceea ce am eu de făcut este să nu mă mulțumesc să privesc doar la suprafață; sunt dator față de mine să privesc lucrurile și oamenii mai cu atenție și mai profund.

  De gândit astăzi:

  Cine nu caută decât exteriorul lucrurilor va descoperi că în interior nu primește nimic. Ceea ce face ca lucrurile să fie strălucitoare și ispititoare dispare odată cu lumina reflectoarelor, iar ceea ce rămâne este golul desenat de fosta lor strălucire, de cele mai multe ori un gol imens.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Publicate astăzi

  Robul lui Dumnezeu

  Odată ce ești convins că Dumnezeu te iubește și că îți vrea binele, atunci nu ți se mai pare deloc nebunesc sau greu să Îl iubești la rândul tău.

  Cât de aproape este sfârșitul?

  Nimeni nu cunoaște exact răspunsul la întrebarea: „Cât de aproape este sfârșitul?” Totuși, David, vorbind cu Dumnezeu, ne lasă o mângâiere și o reasigurare: „Tu ești adăpostul și scutul meu; eu nădăjduiesc în făgăduința Ta” (Psalmii 119:114).

  Centru al tuturor bunătăților

  Când va fi cântărit în balanța de aur a sanctuarului, bogatul egoist și avar va fi găsit cu lipsă, în timp ce săracul, care s-a bazat cu credință numai pe Dumnezeu pentru virtutea și bunătatea Sa, va fi declarat moștenitor al bogățiilor veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. GÂNDESC MAI DEPARTE De ce a ales Isus să devină sărac, să împărtășească soarta celor lipsiți de putere și marginalizați? Cum aș putea să imit dragostea lui Isus pentru suferinzi și oprimați?

  Az üdvösség sisakja

  „Az üdvösség sisakját is fölvegyétek" Ef 6:17Isten arra szólít fel, hogy foglalkozzunk nagyszerű és tiszta...

  Supărat pe instructor

  ”Domnul a răspuns: „Bine faci tu de te mânii?” Iona 4:4Fusese o seară ploioasă în...