Nu te înspăimânta şi nu te îngrozi, căci Domnul Dumnezeul tău este cu tine în tot ce vei face. Iosua 1:9
Sistemul solar este format din Soare împreună cu sistemul său planetar (care cuprinde opt planete împreună cu sateliții lor naturali) și alte obiecte nonstelare. Timp de câteva mii de ani, umanitatea, cu puține excepții, nu a recunoscut existența sistemului solar. Oamenii credeau că Pământul se află în centrul Universului și este cu totul diferit de celelalte obiecte divine și eterice care se mișcă pe cer. Deși filozoful grec Aristarh din Samos a speculat despre reorganizarea heliocentrică a cosmosului, abia Nicolaus Copernicus a fost primul astronom care a dezvoltat un sistem matematic heliocentric. Succesorii săi din secolul al XVII-lea (Galileo Galilei, Johannes Kepler și Isaac Newton) au avut o înțelegere a fizicii care i-a condus la admiterea graduală a ideii că Pământul se rotește de fapt în jurul Soarelui și că celelalte planete sunt guvernate de aceleași legi ale fizicii care guvernează și Pământul. În plus, inventarea telescopului a condus la descoperirea unor planete și a unor sateliți noi. Mai recent, îmbunătățiri ale telescoapelor și folosirea navelor spațiale fără echipaj au deschis drumul studierii fenomenelor geologice din sistemul solar (studiul munților și al craterelor de impact) și a fenomenelor meteorologice sezoniere de pe unele planete.
Teoria că Pământul este plat și că e centrul Universului denotă pe de o parte egocentrism; noi credem că suntem în centrul tuturor lucrurilor.
Pe plan personal, noi transpunem acest egocentrism și ne considerăm cei mai importanți; privirile celorlalți trebuie să fie spre noi, atenția lor o merităm doar noi, ideile noastre sunt cele mai interesante și viața noastră este singura, prima care contează. Am fost foarte dezamăgiți când a trebuit să recunoaștem că noi gravităm în jurul Soarelui, și nu invers. Ne-a deranjat când am aflat că nu eram nici cea mai mare planetă din micul nostru sistem solar. Continuăm însă arogantele noastre visări că vom cuceri spațiul.
De gândit astăzi:
Când a coborât Fiul lui Dumnezeu printre noi, pe acest pământ umil și defect, a dărâmat orice urmă de egoism. El l-a așezat pe celălalt în centru; prin comportamentul Lui, a așezat pe treapta cea mai de sus pe aproapele nostru. Cu cât ești mai mare, cu atât stai mai la margine și slujești!