Octava

Nimic nu împiedică pe Domnul să dea izbăvire.1 Samuel 14:6

Octavă este numit intervalul dintre două sunete, dintre care unul are frecvența dublă față de celălalt.

De exemplu, în gama do major, prima notă do (numită și nota tonică, sau nota rădăcină) are frecvența de 130,8 Hz, iar octava (nota numărul opt din gamă) are frecvența de 261,6 Hz.
Într-o gamă diatonică, octava cuprinde opt note consecutive.

Oamenii cu auzul fin pot detecta sunete care se încadrează între 20 Hz și 20 kHz, ceea ce reprezintă zece octave.

O ureche antrenată poate diferenția voci și sunete de înălțimi diferite, dar, de obicei, urechea muzicală este asociată și cu o memorie auditivă foarte bună. De asemenea, există oameni care dețin ceea ce se numește auz absolut, ureche absolută. Acest lucru înseamnă că ei vor recunoaște o notă muzicală fără să aibă nevoie de un reper instrumental sau de un diapazon reglat pentru o notă fixă. La orice oră, ei pot da tonul unui cântec fără ajutor din alte surse.

Acesta este un dar pe care foarte puține persoane îl au.

Multe dintre abilitățile noastre sunt daruri pe care Dumnezeu le-a pus în noi și evident că aceste daruri ar trebui să se întoarcă spre cei din jurul nostru. El Se așteaptă ca noi să folosim în scop neegoist ceea ce ne diferențiază de ceilalți. Sensibilitățile noastre, abilitatea de a simți sau de a-i înțelege mai mult pe cei de lângă noi, discernământul pe care Duhul Sfânt l-a pus în noi, toate acestea trebuie puse la lucru și transformate în alte daruri oferite altora. Nimic din ceea ce avem nu este primit în scop egoist, ci ca să ne bucurăm făcând parte și altora din darurile primite. Cât a fost printre oameni, Mântuitorul nu a cerut niciodată ceva care să-I folosească Lui, ci întotdeauna a cerut daruri pentru binele altora.

De gândit astăzi:

Dacă Domnul Isus este Modelul nostru desăvârșit, atunci felul Lui de slujire, modul în care Și-a folosit auzul sensibil la rugăciuni abia șoptite, acuitatea cu care a văzut în ochii celor temători și timizi disperata nevoie de ajutor și puterea Lui vindecătoare, manifestată față de toți bolnavii, sunt cele mai puternice exemple de folosire a darurilor noastre.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor