Opt tipuri de inteligență

  În ziua aceea, rămășița lui Israel şi cei scăpați din casa lui Iacov nu se vor mai sprijini pe cel ce îi lovea, ci se vor sprijini cu încredere pe Domnul, Sfântul lui Israel. Isaia 10:20

  Teoria inteligențelor multiple – cele opt tipuri. Cine nu știe că în anii de școală datoria noastră este să reținem date importante la istorie, să reproducem comentarii literare și să folosim formule matematice? Premiantul clasei, cel mai bun la matematică și la română, are 10 pe linie, chiar dacă este un pic afon la muzică și nici la desen nu are talent. Suntem cu toții mărturie a faptului că sistemul tradițional de educație, cu inclinația sa către memorare și logică matematică, funcționează pe premisa că toți elevii trec prin același proces de acumulare a cunoștințelor. Dar cum rămâne cu elevii pasionați de sport, care reușesc să alerge 50 de minute fără oprire, sau cu micii iubitori de natură, care recunosc toate plantele, dar care nu primesc 10 decât la biologie?

  Ideea că nu toată lumea reacționează la aceiași stimuli în procesul de învățare l-a determinat pe profesorul Howard Gardner, de la Universitatea Harvard, să pună sub semnul întrebării felul în care este organizat sistemul educațional la nivel global. Așa a luat naștere, în 1983, teoria inteligențelor multiple, care a evoluat într-o știință de sine stătătoare, îmbrățișată de profesori și educatori din lumea întreagă.

  Gardner a formulat existența a opt inteligențe distincte. În opinia sa, fiecare dintre noi suntem un amalgam unic de abilități și talente, iar capacitatea de memorare sau logica nu sunt singurele elemente care ne definesc. Un om poate să aibă o ureche muzicală excelentă și, de asemenea, poate să spună povești cu talent, să se orienteze foarte bine în spațiu și să înțeleagă emoțiile celorlalți dintr-o singură privire.

  În fond, acesta este și planul lui Dumnezeu pentru noi. El dorește să creștem în toate privințele. El nu vrea ca noi să fim niște roboți cu o memorie rece și mecanică; planul Lui este să fim fericiți folosind toate resursele noastre personale și unicitatea noastră.

  Este datoria noastră să ne dezvoltăm pe toate planurile, depășind comoditatea, dar și respectând personalitatea noastră, apărând chiar specificul personalității noastre unice de orice încercare de dominare sau control abuziv. Nimeni nu o va face mai bine decât noi.

  De gândit astăzi:

  Este datoria noastră să ne dezvoltăm pe toate planurile, depășind comoditatea, dar și respectând personalitatea noastră, apărând chiar specificul personalității noastre unice de orice încercare de dominare sau control abuziv. Nimeni nu o va face mai bine decât noi.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Mortul viu

  Hristos te ajută să înțelegi poruncile lui Dumnezeu. Și, pe măsură ce asculți și te supui, partea din tine care Îl urăște pe Dumnezeu moare.

  Prinsă iarăși cu mâța în sac

  A fi creștin nu înseamnă doar a cunoaște regulile. Nici a ști când le-ai încălcat. Înseamnă a te încrede că Învățătorul te va elibera.

  Salvat de la înec

  Pe măsură ce te scufunzi în adevărul lui Dumnezeu - Biblia - începi să gândești diferit. Dumnezeu lucrează în interiorul tău. Urăști păcatul. Cauți binele. Și lucrul acesta începe să se arate în modul în care acționezi.

  Publicate astăzi

  Cum să rămâi în viață

  Ai murit față de păcat - așa că rămâi mort! Ți-ai luat angajamentul de a-L urma pe Dumnezeu - așa că lucrează la acel angajament! Te-ai hotărât să renunți la rău - rămâi hotărât! Ai hotărât să nu intri în ring - atunci nu intra!

  Alegând viața din belșug

  Sper să învățăm să căutăm fața Lui și să ne încredem în cuvântul Său. El ne oferă viață din belșug – doar dacă Îi cerem. El ne iubește cu o iubire veșnică. Mă rog în fiecare zi să alegem viața trăită cu Dumnezeu.

  Luceafăr strălucitor de dimineață

  Este de făcut o mare lucrare și trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a-L prezenta pe Hristos ca Salvatorul care iartă păcatele, Hristos, Purtătorul păcatelor, Hristos, Luceafărul strălucitor de dimineață. GÂNDESC MAI DEPARTE Care a fost cea mai recentă ocazie în care Dumnezeu Și-a arătat favoarea față de mine în timp ce încercam să-L prezint pe Hristos cuiva? Cum a fost să știu că Dumnezeu mă folosește pentru a-L prezenta altora pe Luceafărul strălucitor de dimineață?

  A békesség evangéliuma

  „És felsaruzván lábaitokat a békesség evangéliumának készségével... ” (Ef 6:15)A bűn járványa" között élünk, amit...

  Faptul că trăiești, Dumnezeu are un plan cu tine

  „Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoșteam, și mai...