Articolul precedentDumnezeu este soțul meu
  Articolul următorNimic nu e imposibil cu El

  Al optulea păcat capital

  Căci Împărăția lui Dumnezeu nu stă în vorbe, ci în putere. 1 Corinteni 4:20

  O activitate cultivată de oameni este aceea de a face topuri, clasamente, liste esențiale sau mai puțin importante. Fiecare om are cel puțin o listă a lui, un top personal. Mulți oameni preocupați cu teoretizarea vieții au întocmit liste cu vicii, cu defecte, liste de calități, aptitudini sau talente. Există, așadar, și o listă a păcatelor capitale. Se spune că păcatele capitale se numesc așa deoarece ele sunt izvorul fărădelegilor săvârșite de om. Lista cel mai des întâlnită cuprinde: mândria, iubirea de bani, desfrânarea, invidia, mânia, lăcomia pântecelui, lenea.

  Cum se întâmplă mereu, lista celor șapte a fost completată cu al optulea păcat capital – fanatismul. Fanatism înseamnă un atașament excesiv, pătimaș pentru o convingere, o persoană etc., dublat de o totală intoleranță față de convingerile altora.

  Nu este nimic greșit în a avea convingeri personale puternice. Ceea ce duce pe un fanatic în sfera negativă este atitudinea lui față de ceilalți și față de convingerile lor.

  Chiar la începuturile bisericii creștine au existat multe manifestări fanatice și, pe parcursul istoriei, ele și-au tot făcut apariția sub diferite forme: cruciade, Inchiziție, Holocaust, legionari și evident că lista rămâne deschisă, pentru că vor urma manifestări de acest fel până la revenirea Domnului.

  Din păcate, există unele forme de fanatism chiar în interiorul fiecărei biserici, oricât adevăr ar cunoaște ea. Apostolul Pavel a fost pentru o vreme prins în plasa fanatismului și a fost nevoie de intervenția directă, spectaculoasă a lui Dumnezeu, altfel lucrarea lui Pavel risca să facă mult rău chiar cauzei pe care pretindea că o apără.

  De gândit astăzi:

  Dacă întâlnești un fanatic, să știi că este un om cu limite mari în cunoștințe și cu mari carențe în caracter. De regulă, cu cât cineva știe mai puțin, cu atât are mai multe șanse să devină fanatic. Comportamentul fanaticilor nu are nimic de-a face cu sfințenia, cu iubirea sau cu Dumnezeu. Atitudinea cea mai potrivită este să te rogi pentru asemenea persoane, să îți fie milă și să te ferești de răutatea lor; este foarte molipsitoare și foarte greu de vindecat.

  Daniel Chirileanu
  Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

  Din aceeași categorie

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  Ridică-te și mergi mai departe!

  Nu renunța niciodată la a-L urma pe Hristos pentru că ai căzut. Nu există creștin care să nu se fi împiedicat vreodată. Adevărații creștini sunt cei care se ridică și merg mai departe.

  „Ca o pierdere”

  Credința că te poți apropia de Dumnezeu nu este un vis care dispare atunci când deschizi ochii - atunci când trebuie să faci lucrul acesta acasă, la școală sau când ești cu prietenii.

  Unsprezece contra unu

  De ce crezi că poți să lupți singur în calitate de creștin - când vrăjmașul caută să te ucidă (1 Petru 5:8)? Ai nevoie de echipa ta sau nu vei supraviețui.

  Publicate astăzi

  Asemănări

  Oamenii nu te pot critica pentru că ești iubitor, bucuros, împăciuitor, răbdător, bun, gata să ajuți, credincios, blând și temperat. Și dacă o fac, nu reușesc decât să arate cât sunt de decăzuți.

  O femeie distinsă

  Ca femei creștine, noi suntem binecuvântate și cinstite de Creatorul, Domnul și Mântuitorul nostru, Isus Hristos. În Proverbele, capitolul 31, Dumnezeu ne prezintă criteriile Sale, care arată cum prețuiește El contribuția pe care o aducem în familie, biserică și comunitate.

  Acela care este puternic pentru a salva

  Abateți-vă privirea de la puterea celui rău, spre Acela care este puternic pentru a salva până la capăt. De ce credința voastră nu face brazde prin umbră până în locul unde Se află Hristos? El a luat robia roabă și le-a dat daruri oamenilor. El vă va învăța că Satana pretinde fiecare suflet care nu se unește cu Hristos. GÂNDESC MAI DEPARTE Ce anume din viața mea mă împiedică să privesc la Isus într-un mod susținut, consecvent? Ce folosește Diavolul pentru a-mi distrage atenția de la Dumnezeu?

  A kegyelmes meghívás

  „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.” (Mt 11:28)Jézus megvilágította a...

  Ai grijă! E o capcană!

  Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale, până nu vin zilele cele...