Mai scurtă cu opt ani

M-a scos din groapa pieirii…, mi-a pus picioarele pe stâncă şi mi-a întărit pașii. Psalmii 40:2

Prea multe kilograme în plus scurtează viața cu până la opt ani. Obezitatea și obezitatea severă pot scurta cu opt ani speranța de viață și cu până la 19 ani perioada în care sănătatea este bună, susține un studiu încheiat recent, condus de profesorul Steven Grover, de la Universitatea McGill (Montreal), și publicat în revista The Lancet Diabetes & Endocrinology. Cercetarea este rezultatul unei modelări matematice, pornind de la o vastă bază de date americane („NHANES”), care conține datele a mii de adulți, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani. Rezultatele sunt clare: dacă o persoană este supraponderală de tânără, impactul asupra sănătății sale va fi mai important.

E adevărat că reducerea obezității, de la un punct înainte, nu mai poate fi realizată doar prin voința și efortul celui în cauză; este nevoie de asistență specializată pe mai multe planuri, inclusiv consiliere psihologică. Este destul de cunoscut faptul că, atunci când un om consumă în exces și necontrolat prea multă mâncare, este semnul că în acest fel își caută rezolvare la probleme de ordin emoțional, stres etc.

Biblia face foarte des recomandări în privința modului echilibrat de viață. Există și o soluție metaforică, dar grăitoare: „Când stai la masa celor bogați, pune-ți un cuțit în gât”, adică înfrânează pofta care te mână.

La exces greu de controlat se ajunge treptat și de cele mai multe ori din cauza ideii că puțin nu face rău. Pașii mici sunt cei care ne conduc spre o vale din care este foarte greu să revenim. Pentru coborâre și decădere nu e nevoie de niciun efort, ci doar de delăsare. În schimb, orice pas făcut spre revenire cere muncă înzecită și perseverență. Niciuna dintre acestea nu sunt în firea noastră, așadar, este nevoie să le primim, cerându-le de Sus.

De gândit astăzi:

Nu există un punct prea jos din care puterea lui Dumnezeu să nu ne poată ridica; El promite și credință pentru cel îndoit, și ajutor pentru cel slab. Rugăciunea este ușa prin care El poate interveni în viața noastră.

Daniel Chirileanu
Daniel Chirileanu
Acest devoțional destinat tinerilor ne oferă rețeta reușitei în fiecare zi. Pornind de la aspecte cotidiene sau istorice, ne provoacă să gândim dincolo de obișnuit, de banal, încercând să ne aliniem viața lumii lui Dumnezeu. Regăsirea acestei lumi ne poate lumina prezentul doar în măsura în care suntem dispuși să o experimentăm. Și poate schimba viața altora doar dacă a schimbat-o mai întâi pe a noastră.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor